Kluski kładzione z jabłkami

Idealne na deser, na śniadanie, na podwieczorek, na słodką przekąskę. Można je podać z bułką tartą, a także ze śmietanką i posypać cynamonem. Są lekkie, bardzo smaczne, szybko się je robi, a jeszcze szybciej znikają z talerza, polecam 🙂

Składniki:

 

  • 1/2 szklanki musu z jabłek (3 jabłka ),
  • 2  jajka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • szczypta  soli,

 

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją. Jabłka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Odmierzamy 1/2 szklanki musu. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem 1-2 minuty aż staną się puszyste. Wówczas dodajemy mus jabłkowy i mąkę. Dokładnie mieszamy, powstanie gęste ciasto. Dużą łyżką nabieramy porcję ciasta (około 1/3 łyżki) i wkładamy do wody. Za każdym razem łyżkę maczamy w wodzie.

Kluski gotujemy na 2 razy. Gotujemy około 3-5 minut od wypłynięcia. Podajemy na ciepło np. z bułką tartą podsmażoną na maśle lub polane śmietanką i posypane cynamonem. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź