Pierogi z serem i jabłkami

Domowe pierogi to świetny pomysł na obiad dla dużej rodziny. Pierogi na słodko lubimy zjadać również na kolację czy deser. Najbardziej smakują nam z dodatkiem bułki tartej zrumienionej na maśle. Dzisiejsze pierogi z serem i jabłkami to wielka uczta dla smakoszy pierogów. Pierogi z serem należą do jednych z moich ulubionych, po dodaniu jabłek to naprawdę niebo w gębie. Obowiązkowo do tych pierogów warto dodać szczyptę cynamonu 🙂 Gorąco polecam 🙂

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 375g mąki,
  • 1,5 łyżki oliwy,
  • Szczypta soli,
  • Około ¾ szklanki letniej wody,
  • FARSZ:
  • 200g twarogu półtłustego,
  • 2 duże jabłka,
  • 2 łyżki cukru,
  • Szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

FARSZ: Ser rozgniatamy widelcem z cukrem. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy je delikatnie z masą serową (ewentualnie odciskamy wcześniej sok).

CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi.

Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane masełkiem bądź śmietanką. Można je podać także z bułką tartą podsmażoną na masełku. Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Ilość cukru zależy od słodkości jabłek. Jeśli jabłka są słodkie można dodać go mniej.





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij