Gdy słyszę słowo knedle to przed oczyma mam okrągłe kluski, z nadzieniem na słodko, ze złocistą bułką tartą. To z pewnością jeden z moich ulubionych obiadów na słodko. Knedle nadziałam jabłkiem. Użyłam specjalnej małej łyżeczki, aby wykrawać jabłka. Jeśli takiej nie macie to wystarczy jabłka pokroić na większe kawałki.
Ciasto serowe jest pyszne, bardzo dobrze się z nim pracuję. Pamiętajcie, że im mniej mąki damy, tym knedle wyjdą delikatniejsze. Ser i jabłko łączyłam już w pierogach. Nadmiar jabłek polecam wykorzystać także np. do klusek.
SKŁADNIKI:
- 500 g twarogu,
- 2 jajka,
- Szczypta soli,
- 1 i ¾ szklanki mąki,
- 3 duże jabłka,
- Pół szklanki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obieramy i za pomocą specjalnej łyżki do owoców wycinamy kulki. Twaróg mielimy bądź rozgniatamy widelcem kilka minut. Do twarogu dodajemy szczyptę soli oraz jajka, mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąki zagniatając ciasto. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło można dosypać troszkę więcej mąki. Cukier mieszamy z cynamonem i wysypujemy na płaski talerzyk.
Kulki jabłek obtaczamy w cukrze. Z ciasta serowego odrywamy porcję ciasta, rozpłaszczamy ją, na środku układamy kulkę z jabłka, zlepiamy końce ciasta i formujemy okrągłego knedla. Gotowe knedle wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Podajemy np. ze zrumienioną na maśle bułką tartą bądź polane śmietanką i posypane cynamonem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
- Do przygotowania knedli użyłam jabłek odmiany Ligol, jabłka nawet następnego dnia nie ściemniały, ale pozostały jasne jak na zdjęciu.
- Nie należy się obawiać, że jabłka się nie ugotują i będą twarde. Jabłka w knedlu są mięciutkie i ładnie utrzymują formę.
- Dzięki wycinaniu kulek z jabłka łatwo możemy uformować ładnego, okrągłego knedla.
- Z tych proporcji wychodzi około 20 knedli.