Kluski śląskie zna każdy. To świetny dodatek do sosów. A czy próbowaliście je kiedyś nadziać mięsem? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie, bo zakochacie się w tym smaku. Robimy je dokładnie tak jak kluski śląskie tzn. zmielone ziemniaki przekładamy do miski, wycinamy 1/4 ziemniaków, a w to miejsce dajemy mąkę ziemniaczaną. Kluski są przepyszne, mięciutkie, sycące. Obowiązkowym dodatkiem do nich jest smażona cebulka i czerwony barszczyk. Bardzo dobrze się mrożą i odgrzewają.
Ogromnym wielbicielem kuchni polskiej jest mój mąż Michał więc z wielką przyjemnością przygotowuję takie kluski. Wiem, że na pewno będą mu smakowały.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- KLUSKI:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- Szczypta soli,
- Mąka ziemniaczana,
- Mąka pszenna do podsypywania,
- FARSZ:
- 650g mięsa z rosołu,
- 1 cebula,
- Sól,
- Pieprz,
- Szczypta słodkiej i ostrej papryki,
- 1 łyżeczka majeranku,
PRZYGOTOWANIE:
FARSZ: Cebulę obieramy i podsmażamy. Mięso z rosołu – np. mięso z kurczaka, kaczki, indyka i wołowina – mielimy razem z cebulą w maszynce do mielenia mięsa. Wystarczyje zmielić tylko raz. Czasem dokupuje około 300g łopatki wieprzowej, gotuje osobno i mielę razem z mięsem z rosołu. Dodajemy kilka łyżek gorącego bulionu/rosołu lub po prostu gorącej wody jeśli mięso jest za suche, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz majerankiem.
KLUSKI: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Ziemniaki studzimy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Ziemniaki przekładamy do miski. Wycinamy jedną czwartą część ciasta i zastępujemy ją mąką ziemniaczaną. Dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto. Przenosimy się z ciastem na stolnicę, podsypujemy mąką pszenną i zagniatamy ciasto, powinno być jednolite. Z ciasta urywamy po kawałku, rozpłaszczamy go na dłoni, nakładamy porcję farszu. Ciasto zlepiamy i formujemy okrągłe kluski. Kluski gotujemy około 3-5 minut od wypłynięcia w osolonej wodzie.
Podajemy z podsmażoną na złoto cebulką.
Życzę smacznego!
Uwaga:
- Do przygotowania klusek użyjmy żółtej odmiany ziemniaków. Biała odmiana może spowodować, że kluski się nie udadzą.
- Nie wyrabiamy za długo ciasta, bo zacznie się robić „lejące”.
- Kluski możemy również podać z podsmażonym boczkiem.
- Do przygotowania klusek można użyć już ugotowanych ziemniaków np. pozostałych z obiadu.
- Jeśli kluski dokładnie utłuczemy to nie ma konieczności przepuszczania ich przez praskę.
- Do przygotowania klusek możemy użyć dowolnego mięsa z rosołu – polecam jednak, aby użyć różne rodzaje mięsa np. drobiowego, wołowego i wieprzowego, kluski zyskają na smaku. Dodatkowo mięso dobrze doprawiamy solą.