Kluski śląskie z mięsem

Kluski śląskie zna każdy. To świetny dodatek do sosów. A czy próbowaliście je kiedyś nadziać mięsem? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie, bo zakochacie się w tym smaku. Robimy je dokładnie tak jak kluski śląskie tzn. zmielone ziemniaki przekładamy do miski, wycinamy 1/4 ziemniaków, a w to miejsce dajemy mąkę ziemniaczaną. Kluski są przepyszne, mięciutkie, sycące. Obowiązkowym dodatkiem do nich jest smażona cebulka i czerwony barszczyk. Bardzo dobrze się mrożą i odgrzewają.

Ogromnym wielbicielem kuchni polskiej jest mój mąż Michał więc z wielką przyjemnością przygotowuję takie kluski. Wiem, że na pewno będą mu smakowały.

Kluski śląskie z mięsem

Kluski śląskie z mięsem

SKŁADNIKI (4  porcje):

  • KLUSKI:
  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • Szczypta soli,
  • Mąka ziemniaczana,
  • Mąka pszenna do podsypywania,
  • FARSZ:
  • 650g mięsa z rosołu,
  • 1 cebula,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Szczypta słodkiej i ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka majeranku,

PRZYGOTOWANIE:

FARSZ: Cebulę obieramy i podsmażamy. Mięso z rosołu – np. mięso z kurczaka, kaczki, indyka i wołowina – mielimy razem z cebulą w maszynce do mielenia mięsa. Wystarczyje  zmielić tylko raz. Czasem dokupuje około 300g łopatki wieprzowej, gotuje osobno i mielę razem z mięsem z rosołu. Dodajemy kilka łyżek gorącego bulionu/rosołu lub po prostu gorącej wody jeśli mięso jest za suche, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz majerankiem.

KLUSKI: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Ziemniaki studzimy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Ziemniaki przekładamy do miski. Wycinamy jedną czwartą część ciasta i zastępujemy ją mąką ziemniaczaną. Dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto. Przenosimy się z ciastem na stolnicę, podsypujemy mąką pszenną i zagniatamy ciasto, powinno być jednolite. Z ciasta urywamy po kawałku, rozpłaszczamy go na dłoni, nakładamy porcję farszu. Ciasto zlepiamy i formujemy okrągłe kluski. Kluski gotujemy około 3-5 minut od wypłynięcia w osolonej wodzie.

Podajemy z podsmażoną na złoto cebulką.

Życzę smacznego!

Uwaga:

  • Do przygotowania klusek użyjmy żółtej odmiany ziemniaków. Biała odmiana może spowodować, że kluski się nie udadzą.
  • Nie wyrabiamy za długo ciasta, bo zacznie się robić „lejące”.
  • Kluski możemy również podać z podsmażonym boczkiem.
  • Do przygotowania klusek można użyć już ugotowanych ziemniaków np. pozostałych z obiadu.
  • Jeśli kluski dokładnie utłuczemy to nie ma konieczności przepuszczania ich przez praskę.
  • Do przygotowania klusek możemy użyć dowolnego mięsa z rosołu – polecam jednak, aby użyć różne rodzaje mięsa np. drobiowego, wołowego i wieprzowego, kluski zyskają na smaku. Dodatkowo mięso dobrze doprawiamy solą.
Kluski śląskie z mięsem

Kluski śląskie z mięsem

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij