Staropolski gulasz z suszonymi grzybami i zielonym groszkiem

Gulasz to pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Należy do dań jednogarnkowych. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym garnku i razem dusimy do miękkości mięsa. Możemy przygotować go z mięsa wieprzowego, wołowego, a nawet kurczaka. Gulasz możemy podać z kaszą, ziemniakami, a nawet z makaronem. Super dodatkiem będą również kopytka czy kluski śląskie. Proponuję przygotowanie szybkiego gulaszu z suszonymi grzybami i zielonym groszkiem. Z uwagi na obecność groszku nie trzeba koniecznie podawać do obiadu surówki czy ogórków.

Staropolski gulasz z suszonymi grzybami i zielonym groszkiem

Staropolski gulasz z suszonymi grzybami i zielonym groszkiem

SKŁADNIKI (4-5 porcji):

  • 600g szynki wieprzowej,
  • 40g suszonych grzybów,
  • 200g zielonego groszku (świeżego bądź mrożonego),
  • 2,5-3 szklanki wody,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Smalec do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Suszone grzyby płuczemy w ciepłej wodzie. Przekładamy je do garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy około 20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy je, a powstały wywar grzybowy zachowujemy. Gdy grzyby ostygną kroimy je w paski lub drobniejsze kawałki.

Mięso kroimy w kostkę około 1-1,5cm. Do miski wsypujemy mąkę.




W głębokiej patelni lub garnku rozpuszczamy smalec. Mięso panierujemy w mące, strzepujemy jej nadmiar, i smażymy na mocno rozgrzanym smalcu na rumiano z każdej strony. Dodajemy pokrojone suszone grzyby. Całość zalewamy wywarem z grzybów – około 2,5-3 szklanki (jeśli nie mamy go aż tyle, to dolewamy wody), dodajemy szczyptę soli i pieprzu i zagotowujemy. Gulasz dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 50 minut. Gulasz co jakiś czas mieszamy, bo mąka może przywierać do dna. Po tym czasie dodajemy zielony groszek i dusimy jeszcze około 10 minut aż groszek zmięknie. Jeśli gulasz jest za mało gęsty to dodajemy 1-2 łyżeczki mąki przez sitko bezpośrednio do gulaszu cały czas mieszając. Jeśli gulasz jest za gęsty to podlewamy go odrobiną wody.

Życzę smacznego  🙂

Staropolski gulasz z suszonymi grzybami i zielonym groszkiem

Staropolski gulasz z suszonymi grzybami i zielonym groszkiem

Staropolski gulasz z suszonymi grzybami i zielonym groszkiem

Staropolski gulasz z suszonymi grzybami i zielonym groszkiem

2 komentarzy

  1. uwielbiam gulasze z dodatkiem grzybów – pycha!

    • cukiereczek cukiereczek

      Z dodatkiem grzybów to mój ulubiony gulasz 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij