Któż z nas nie lubi pizzy? My lubimy ją prawie w każdym wydaniu. Proponuję przygotowanie pizzy w postaci drożdżowych bułeczek - ślimaczków. Są równie pyszne, a jakie podzielne. Możemy zjeść je na ciepło na obiad lub podać jako przekąskę. Są w miarę szybkie i tanie do przygotowania. Do środka możemy dodać nasze ulubione składniki.
SKŁADNIKI (30 sztuk):
-
CIASTO:
-
500g mąki pszennej,
-
50g świeżych drożdży,
-
300ml ciepłej wody,
-
2 łyżeczki soli,
-
1 łyżeczka cukru,
-
1 łyżka oliwy,
-
SOS POMIDOROWY:
-
1 puszka pomidorów krojonych (400g),
-
½ papryczki chili,
-
1 ząbek czosnku,
-
Szczypta cukru,
-
½ łyżeczki oregano,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
NADZIENIE:
-
250g szynki,
-
200g pieczarek,
-
½ czerwonej papryki,
-
300g żółtego sera,
-
2 łyżeczki oregano,
-
DODATKOWO:
-
1 żółtko+1 łyżka mleka do posmarowania (ewentualnie),
-
Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Do ciepłej wody wkruszamy drożdże. Dodajemy cukier i około 10 łyżek mąki, aby otrzymać gęsty roztwór (o gęstości śmietany). Przygotowany roztwór odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut aż podrośnie.
Mąkę mieszamy z solą. Do mąki dodajemy podrośnięty rozczyn i mieszamy. Dodajemy także oliwę. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do podrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 2 części. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy cienko na prostokąt. Ciasto smarujemy połową sosu pomidorowego. Zostawiamy około 1-2cm marginesu. Na sosie układamy szynkę, ser, pieczarki i paprykę. Następnie nadzienie posypujemy 1 łyżeczką oregano.
Prostokąt zwijamy ciasno w roladę wzdłuż krótszego boku. Ostrym nożem kroimy roladę na 2cm kawałki. Otrzymamy około 15 kawałków. Plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy je w pewnych odstępach od siebie, bo urosną podczas pieczenia. Odstawiamy je na około 20 minut do napuszenia (pod ściereczką). W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Tuż przed pieczeniem roladki możemy posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, ale nie jest to konieczne. Ślimaczki pieczemy około 12 minut.
Analogicznie postępujemy z drugą częścią ciasta.
SOS POMIDOROWY: W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili i chwilkę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki i przyprawy. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć. Wówczas miksujemy go za pomocą blendera na gładko. Powinniśmy otrzymać gęsty sos pomidorowy. Jeśli jeszcze odpowiednio nie zgęstniał to wstawiamy go jeszcze na chwilę i podgrzewamy aż zgęstnieje.
NADZIENIE: Szynkę kroimy w cienkie paski. Paprykę kroimy w małą kostkę. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Studzimy je.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Zamiast sosu pomidorowego możemy ciasto posmarować koncentratem pomidorowym lub ketchupem.
2) Świeże drożdże możemy zastąpić suchymi. Należy ich wówczas użyć 14g. Nie ma wówczas potrzeby robienia rozczynu.
3) Jako nadzienie możemy użyć naszych ulubionych składników.
Może spodobają Ci się także:
BUŁECZKI PIZZE
KASZOTTO A'LA PIZZA
BUŁECZKI O SMAKU WĘGIERSKIEGO LECZO
Zdjęcie nadesłała Pani Beate K.
Dziękuję 🙂
Zrobiłam wczoraj dla gości. Na 7 osób ślimaczki z 500g mąki to było zdecydowanie za mało, tym bardziej, że smakowało 😀 Ale dodatki użyłam swoje, takie jak zwykle daję do pizzy i pod smak gości, to znaczy głównie pieczarki, szynkę i ser. O papryce, szczerze mówiąc, zapomniałam 😉
Wyszło pyszne! Drukuję przepis i chowam do przepiśnika 🙂 a potem zrobię rajd po innych przepisach 😀
Dziękuję!
Haskak wow, 7 osób zjadło wszystkie – to naprawdę musiały smakować 🙂 Bardzo się cieszę, że przypadły Wam do gustu 🙂
Jeśli lubisz takie bułeczki to polecam Ci przepis na inne bułeczki pizze – https://gotujzcukiereczkiem.pl/buleczki/buleczki-pizze/ – są równie pyszne 🙂
Pozdrawiam
Meega pyszne choć moje wizualnie nie wyszły takie ładne, ale smaczek jest! Pozdrawiam ☺
Asiu wyglądają super, a najważniejsze, że smakowały 😉
Pyszna i prosta do zrobienia alternatywa pizzy. U mnie bez pieczarek, bo dzieci nie lubią.
Asiu bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Zrobiłam i są meeega. Mama nie mogła się najeść ?
Agata jakie piękne ? Cieszę się, że smakowały ?
Mam pytanko, ponieważ jestem w trakcie robienia slimaczkow. Czy ciasto drożdżowe po wyrobieniu ma być dosyć zbite? Odmierzylam dokładnie proporcje ale wolę się upewnić. Bardzo dziekuje
Ciasto będzie gęste, ale czy zbite hmm, po wyrobianiu przez 10 minut nie będzie aż tak zbite. Na pewno zmieni swój wygląd po pierwszym wyrastaniu. Jeśli odmierzylaś składniki zgodnie z przepisem to wszystko powinno się udać ?
Udały się, a tak się bałam. Przepyszne. Przepis na 6;:)
Cieszę się bardzo, że smakowały ?
Jakiego rodzaju mąki Pani użyła? 🙂
Marysiu użyłam mąki pszennej typ 500 ?