Dyniowy sezon rozpoczęłam w tym roku na słodko: dyniowymi muffinkami i sernikiem z polewą kajmakową. Ale dynia to nie tylko słodkie wypieki. To także pyszny składnik wielu wytrawnych dań. Jednym z tych dań jest sos, który chce Wam dziś zaproponować. Sos, który jest genialny w smaku! Przygotowałam go na spotkanie ze znajomymi i skradł ich serca. Sos podałam ze smażonymi kopytkami i domowymi ogórkami konserwowymi.
W daniu tym znajdziesz soczyste kąski kurczaka, które wcześniej panierujemy w mące i smażymy. Dzięki temu zabiegowi podczas duszenia panierka naturalnie zagęszcza sos. Sos jest kremowy i delikatny, bo dodajemy do niego śmietankę kremową. Pysznego smaczku dodają mu pieczarki i suszone pomidory. A słodkiego, jesiennego akcentu nadaje dynia. Dynia fajnie łączy się z przyprawą curry więc użyłam jej odrobinę przy marynowaniu mięsa. I to był strzał w dziesiątkę.
Więcej obiadów z dynią
- Zupa jarzynowa z boczkiem
- Pulpeciki w sosie dyniowym
- Indyk w sosie dyniowo-marchewkowym
- Dynia z soczewicą, papryką i pomidorami
Sos jest kremowy i aksamitny, delikatnie słodki. Świetnie pasuje do kaszy, klusek i ziemniaków
Kurczak w kremowym sosie z dynią, pieczarkami i suszonymi pomidorami
Składniki (4-5 porcji):
- 600g piersi z kurczaka,
- 1 łyżeczka curry,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 3 łyżki mąki do panierowania,
- olej do smażenia,
- 1 duża cebula,
- 300g obranej dyni Hokkaido,
- 300g pieczarek,
- 60g odsączonych z zalewy suszonych pomidorów,
- 1 i 1/2 szklanki wody,
- 125g śmietany kremówki,
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
Pierś z kurczaka kroimy na fileciki. Każdy z nich oprószamy solą, słodką i ostrą papryką, curry, czosnkiem i pieprzem. Następnie panierujemy je w mące. Jej nadmiar delikatnie strzepujemy.
Pieczarki kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Odsączone z oleju suszone pomidory kroimy w paseczki. Dynię kroimy w kostkę 1cm. Pieczarki smażymy na osobnej patelni na 1 łyżce masła aż cała woda z nich wyparuje.
Na patelni rozgrzewamy olej. Partiami obsmażamy mięso na rumiano z obu stron. Mięso przekładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa smażymy cebulę oraz dynię przez około 2 minuty.
Na patelnię dajemy mięso z kurczaka i podsmażone pieczarki, mieszamy. Zawartość patelni zalewamy wodą i zagotowujemy. Danie przykrywamy i gotujemy razem pod przykryciem około 8 minut na wolnym ogniu. Możemy je zamieszać kilka razy podczas duszenia. Po tym czasie do zawartości patelni dodajemy suszone pomidory i śmietankę. Mieszamy do połączenia. Gotujemy danie bez przykrycia jeszcze 1-2 minuty (do miękkości dyni). W między czasie doprawiamy do smaku. Danie zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
*Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica. Ta śmietana jest gęsta, kremowa.
Jeśli nasza śmietanka była płynna i sos nie wyszedł gęsty to możemy zagęścić go dodatkową mąką pszenną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Życzę smacznego 🙂
Bardzo dobre danie, ciekawe połączenie składników, zapewne nie raz zagości na rodzinnym stole
Bardzo mi miło ♥️