Zapraszam na drugi przepis w ramach "Weekendowej Cukierenki". Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, lekkie jak piórko - mowa oczywiście o gofrach. Któż z nas choć raz ich nie jadł? Któż z nas za nimi nie przepada? 🙂
Pyszne są same, ale najlepsze z bitą śmietaną i owocami lub konfiturą. Kaloryczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na kilka kalorii więcej 🙂 Z tego przepisu wychodzą lepsze niż z niejednej budki, polecam!
Więcej przepisów na pyszne gofry
- Gofry serowe
- Gofry z borówkami na kwaśnej śmietanie
- Gofry z czekoladą
- Gofry z bitą śmietaną i truskawkami
Kochają je dorośli i dzieci. Można zajadać się nimi samymi, a można podać z ulubionymi dodatkami. Są lepsze niż z budki nad morzem!
Gofry lekkie i puszyste - przepis podstawowy
SKŁADNIKI (16 sztuk):
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/3 szklanki oleju,
- Szczypta soli,
- do podania: bita śmietana, ulubione owoce, sosy np. truskawkowy, czekoladowy, toffi
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy chwilkę z cukrem. Następnie na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Pod koniec dodajemy olej. Następnie ciasto delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek. Od razu przechodzimy do smażenia gofrów.
Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownicę. Chochlą nalewamy porcję ciasta do gofrownicy. Gofry pieczemy około 3-7 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Ja swojej gofrownicy niczym nie smaruje, ale jeśli jest taka potrzeba to po nagrzaniu można ją natłuścić odrobią oleju. Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron. Gofry pieczemy od razu po przygotowaniu ciasta, aby nie stracić puszystości powstałej z dodania ubitych białek.
*Używam gofrownicy marki Dezal o mocy 1300W. Polecam ją bardzo, bo gofry za każdym razem wychodzą idealne. Gofrownica jest ciężka, solidna. W tej gofrownicy idealne gofry mam po około 3 minutach i 10 sekundach.
** Dość ważne jest, aby nie otwierać gofrownicy zbyt często w trakcie pieczenia. Najlepiej przetestować na pierwszej partii gofrów ile czasu potrzeba, aby uzyskać idealnie rumiane gofry. I następne piec już odpowiednio długo.
*** Gofry najlepiej wyjmować na metalową kratkę. Jeśli takiej nie posiadasz to wyjmij je na kratkę, którą masz w wyposażeniu piekarnika. Kratka pozwala im szybko odparować. Sprawia, że gofry nie zrobią się miękkie. Nie wyjmujemy gofrów na talerz, bo spocą się od spodu i zmiękną.
**** Dodatki takie jak bita śmietana, owoce, sosy kładziemy na gofry tuż przed zjedzeniem. Jeśli gofer poleży dłużej z warstwą bitej śmietany czy owocami to zacznie rozmiękać.
Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.
Życzę smacznego 🙂
Bardzo podoba mi się pomysł z granatem 🙂
wyszły rewelacyjne, dzięki za przepis, już zapisany 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Pychotka! Idealne na weekendową rozpustę 🙂
Monika oj tak 🙂
Pyszne ♡♡♡
Cieszę się, że smakują 🙂
Zakupiłam maszynkę do pieczenia gofrów dezal. Dziś upiekłam z przepisu cukiereczka. Super wyszły. Przepis rewelacja
Szybko. Chrupiące. Wyszło mi 16 sztuk. Dziękuję że pani jest. Zrobię wszystkie smaki które pani proponuję. Nie wiedziałam że można zrobić aż na tyle sposobów. Dziękuję Pani bardzo. Uwielbiam panią i pani przepisy. 🥰🥰🥰🥰👍
Bardzo dziękuję za tak ciepłe słowa ♥️
Polecam się w takim razie dalej i pozdrawiam 😍
Idealne ?
Wyszły pięknie! 🙂
Są przepyszne, polecam 🙂
Wyglądają tak pysznie, że musiałam je wypróbować 🙂 faktycznie są pyszne, chrupkie
to prawda 🙂
Dlaczego nie mam gofrownicy! Jak bym zjadła choć jednego! Wyglądają obłędnie!
na ostatnim foto wygląda super mniam! Dawno nie jadłam gofrów a od jakiegoś czasu mam ochotę, szkoda że gofrownica zepsuta
Dziękuję za przepis wyszły przepyszne
Cieszę się, że smakowały 🙂
Piękne serduszka, Pani Elu dziękuję za zdjęcie, również pozdrawiam!
Polecam bardzo ten przepis! Do tej pory byłam wierna innemu, ale ten od Cukiereczka jest łatwiejszy, szybszy i smaczniejszy. Piekłam wieczorem, dziś rano były nadal chrupie ale nie wyschnięte ❤
Piękne wyszły! Cieszę się, że smakują 🙂
Faktycznie są rewelacyjne, najlepsze jakie piekłam , ja daję tylko 1 łyżeczkę cukru ,
Dziękuję za komentarz, bardzo mi miło 😉
Rewelacyjne 🙂 Ciekawa jestem czy w swojej kuchni filtrujesz wodę używaną do gotowania? My ostatnio zainstalowaliśmy sobie filtr na ujęciu wody i wszystko co na tej wodzie ugotujemy zyskało na smaku 🙂
Agnes ile kosztuje taki filtr?
Czy istotny dla przepisu jest rodzaj oleju? Musi to być słonecznikowy czy z rzepakowym wyjdzie tak samo?
Pozdrawiam
Dagmara można użyć rzepakowego. Nie będzie miało to większego znaczenia.
Pozdrawiam,
Kasia
Inspiracja gofrove love od gotujzcukieteczkiem ??
Piękne 😉
Przepis super ❤ gofry przepyszne wyszły ☺
Bardzo mi miło 🙂
Najlepszy przepis w Internecie
Dziękuję 🙂
POLECAM GOFRY WYCHODZĄ PRZEPYSZNE
UMNIE GOFROWNICA 1400 MA .Przepis najlepszy z tych które miałam
Bardzo dziękuję 🤗
Pyszne gofry, mięciutkie i puszyste. Bardzo łatwe w wykonaniu 😊
Dziękuję ♥️ Piękne wyszły 😍