Gofry (lekkie i puszyste) – przepis podstawowy

Zapraszam na drugi przepis w ramach "Weekendowej Cukierenki". Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, lekkie jak piórko - mowa oczywiście o gofrach. Któż z nas choć raz ich nie jadł? Któż z nas za nimi nie przepada? 🙂

Pyszne są same, ale najlepsze z bitą śmietaną i owocami lub konfiturą. Kaloryczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na kilka kalorii więcej 🙂 Z tego przepisu wychodzą lepsze niż z niejednej budki, polecam!

Więcej przepisów na pyszne gofry

Gofry

Gofry

Kochają je dorośli i dzieci. Można zajadać się nimi samymi, a można podać z ulubionymi dodatkami. Są lepsze niż z budki nad morzem!

Gofry lekkie i puszyste - przepis podstawowy

SKŁADNIKI (16 sztuk):

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • Szczypta soli,
  • do podania: bita śmietana, ulubione owoce, sosy np. truskawkowy, czekoladowy, toffi
Składniki na gofry

Składniki na gofry

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy chwilkę z cukrem. Następnie na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Pod koniec dodajemy olej. Następnie ciasto delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek. Od razu przechodzimy do smażenia gofrów.

Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownicę. Chochlą nalewamy porcję ciasta do gofrownicy. Gofry pieczemy około 3-7 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Ja swojej gofrownicy niczym nie smaruje, ale jeśli jest taka potrzeba to po nagrzaniu można ją natłuścić odrobią oleju. Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron. Gofry pieczemy od razu po przygotowaniu ciasta, aby nie stracić puszystości powstałej z dodania ubitych białek.

*Używam gofrownicy marki Dezal o mocy 1300W. Polecam ją bardzo, bo gofry za każdym razem wychodzą idealne. Gofrownica jest ciężka, solidna. W tej gofrownicy idealne gofry mam po około 3 minutach i 10 sekundach.

** Dość ważne jest, aby nie otwierać gofrownicy zbyt często w trakcie pieczenia. Najlepiej przetestować na pierwszej partii gofrów ile czasu potrzeba, aby uzyskać idealnie rumiane gofry. I następne piec już odpowiednio długo.

*** Gofry najlepiej wyjmować na metalową kratkę. Jeśli takiej nie posiadasz to wyjmij je na kratkę, którą masz w wyposażeniu piekarnika. Kratka pozwala im szybko odparować. Sprawia, że gofry nie zrobią się miękkie. Nie wyjmujemy gofrów na talerz, bo spocą się od spodu i zmiękną.

**** Dodatki takie jak bita śmietana, owoce, sosy kładziemy na gofry tuż przed zjedzeniem. Jeśli gofer poleży dłużej z warstwą bitej śmietany czy owocami to zacznie rozmiękać.

Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.

Życzę smacznego  🙂

Gofry

Gofry

Gofry

Gofry

Gofry

Gofry

Gofry

Gofry





37 komentarzy

  1. Bardzo podoba mi się pomysł z granatem 🙂

  2. wyszły rewelacyjne, dzięki za przepis, już zapisany 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę 🙂

      • Pychotka! Idealne na weekendową rozpustę 🙂

        • cukiereczek

          Monika oj tak 🙂

        • Pyszne ♡♡♡

          • cukiereczek

            Cieszę się, że smakują 🙂

      • Zakupiłam maszynkę do pieczenia gofrów dezal. Dziś upiekłam z przepisu cukiereczka. Super wyszły. Przepis rewelacja
        Szybko. Chrupiące. Wyszło mi 16 sztuk. Dziękuję że pani jest. Zrobię wszystkie smaki które pani proponuję. Nie wiedziałam że można zrobić aż na tyle sposobów. Dziękuję Pani bardzo. Uwielbiam panią i pani przepisy. 🥰🥰🥰🥰👍

        • cukiereczek

          Bardzo dziękuję za tak ciepłe słowa ♥️
          Polecam się w takim razie dalej i pozdrawiam 😍

    • Idealne ?

      • cukiereczek

        Wyszły pięknie! 🙂

  3. Są przepyszne, polecam 🙂

  4. Wyglądają tak pysznie, że musiałam je wypróbować 🙂 faktycznie są pyszne, chrupkie

    • cukiereczek

      to prawda 🙂

  5. Dlaczego nie mam gofrownicy! Jak bym zjadła choć jednego! Wyglądają obłędnie!

  6. na ostatnim foto wygląda super mniam! Dawno nie jadłam gofrów a od jakiegoś czasu mam ochotę, szkoda że gofrownica zepsuta

  7. Dziękuję za przepis wyszły przepyszne

    20170121_195756

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowały 🙂

  8. cukiereczek

    Piękne serduszka, Pani Elu dziękuję za zdjęcie, również pozdrawiam!

    • Polecam bardzo ten przepis! Do tej pory byłam wierna innemu, ale ten od Cukiereczka jest łatwiejszy, szybszy i smaczniejszy. Piekłam wieczorem, dziś rano były nadal chrupie ale nie wyschnięte ❤

      • cukiereczek

        Piękne wyszły! Cieszę się, że smakują 🙂

  9. Faktycznie są rewelacyjne, najlepsze jakie piekłam , ja daję tylko 1 łyżeczkę cukru ,

    • cukiereczek

      Dziękuję za komentarz, bardzo mi miło 😉

  10. Rewelacyjne 🙂 Ciekawa jestem czy w swojej kuchni filtrujesz wodę używaną do gotowania? My ostatnio zainstalowaliśmy sobie filtr na ujęciu wody i wszystko co na tej wodzie ugotujemy zyskało na smaku 🙂

    • Agnes ile kosztuje taki filtr?

  11. Czy istotny dla przepisu jest rodzaj oleju? Musi to być słonecznikowy czy z rzepakowym wyjdzie tak samo?
    Pozdrawiam

    • cukiereczek

      Dagmara można użyć rzepakowego. Nie będzie miało to większego znaczenia.
      Pozdrawiam,
      Kasia

  12. Inspiracja gofrove love od gotujzcukieteczkiem ??

    • cukiereczek

      Piękne 😉

  13. Przepis super ❤ gofry przepyszne wyszły ☺

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło 🙂

  14. Najlepszy przepis w Internecie

    • cukiereczek

      Dziękuję 🙂

  15. POLECAM GOFRY WYCHODZĄ PRZEPYSZNE
    UMNIE GOFROWNICA 1400 MA .Przepis najlepszy z tych które miałam

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję 🤗

  16. Pyszne gofry, mięciutkie i puszyste. Bardzo łatwe w wykonaniu 😊

    • cukiereczek

      Dziękuję ♥️ Piękne wyszły 😍

Pozostaw odpowiedź Agnes