Pewnie zgodzicie się ze mną, że pewne połączenia smaków są ponadczasowe. Jednym z nich jest: biała czekolada i maliny. Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuje Wam pyszny amerykański wypiek czyli blondie.
Blondie to jasna wersja słynnego ciasta brownie. Jest ekspresowe do przygotowania i nie potrzebujecie nawet miksera. Wystarczy rózga kuchenna lub łyżka. Blondie jest chrupiące z zewnątrz, a miękkie i ciągnące w środku. I uzależnia 🙂 Trudno zjeść tylko jeden kawałek. Jestem wielką fanką amerykańskich słodkości. Ich przepisy są szybkie proste, a takie pyszne. Dają konkretny zastrzyk cukru w małym kawałeczku.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na szybkie słodkości.
Dobrze mieć taki przepis w przypadku niespodziewanych gości. Blondie dobrze się przechowuje i smakuje nawet po 3-4 dniach. Przechowuje je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, ale podaje w temperaturze pokojowej.
![Blondie z malinami i białą czekoladą](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/09/Blondie-z-malinami-i-białą-czekoladą-scaled.jpg)
Blondie z malinami i białą czekoladą
Więcej wypieków z malinami i białą czekoladą
- Sernik na zimno
- Muffinki
- Pana cotta
- Tarta
![Blondie z malinami i białą czekoladą](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/09/Blondie-z-malinami-i-białą-czekoladą-1-scaled.jpg)
Blondie z malinami i białą czekoladą
Amerykańskie ciasto z białej czekolady, miękkie i ciągnące w środku, słodziutkie, przepyszne, uzależniające!
Ciasto blondie z malinami i białą czekoladą
Składniki:
- CIASTO:
- 115g masła,
- szczypta soli,
- 50g cukru białego,
- 65g cukru trzcinowego,
- 160g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g),
- 1 jajko,
- DODATKOWO:
- 120g białej czekolady,
- 80g malin
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Blaszkę 20x20cm wyścielamy papierem do pieczenia.
CIASTO: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Białą czekoladę drobno siekamy. W rondelku umieszczamy masło, cukier biały i trzcinowy. Ustawiamy je na małym ogniu, mieszamy i podgrzewamy aż masło się rozpuści, a masa będzie gładka i błyszcząca. Masę odstawiamy na 10 minut do przestudzenia.
![Przygotowanie blondie](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/09/Przygotowanie-blondie-scaled.jpg)
Przygotowanie blondie
Do masy maślanej dodajemy jajko i mieszamy rózgą do połączenia składników. Następnie dodajemy suche składniki i rózgą mieszamy do połączenia. Na sam koniec dodajemy posiekaną białą czekoladę i krótko mieszamy. Ciasto jest gotowe, przelewamy je do blaszki. Na wierzch ciasta wykładamy maliny.
![Przygotowanie blondie](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/09/Przygotowanie-blondie-1-scaled.jpg)
Przygotowanie blondie
Ciasto pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią.
Życzę smacznego!