Ciasta miodowe to nieodłączny element naszych świąt. Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez tego rodzaju ciasta. Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam ciasto miodowe, ale w formie torciku z ciasteczek. Trzy miodowe ciasteczka przekładamy kremem czekoladowym i konfiturą malinową. Następnie dekorujemy i po kilku godzinach możemy już cieszyć się ich smakiem. Te torciki na pewno zachwycą Twoich gości na świątecznym stole. Są łatwe do przygotowania, bardzo dekoracyjne, pyszne i bardzo słodkie.
SKŁADNIKI:
- CIASTECZKA MIODOWE:
- 1 jajko,
- 190g mąki pszennej tortowej,
- ½ łyżeczki sody,
- 80g cukru,
- 40g miodu,
- 50g masła,
- Szczypta soli,
- KREM CZEKOLADOWY:
- 300g serka typu Philadelphia,
- 200g białej czekolady,
- 200g śmietany kremówki 36%,
- DODATKOWO:
- Owoce do dekoracji np. borówki, maliny, jagody,
- Mini czekoladki do dekoracji,
- Konfitura malinowa,
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych proporcji otrzymamy 9 torcików czyli 27 okrągłych ciasteczek o średnicy około 8cm.
CIASTECZKA MIODOWE: W rondelku z grubym dnem umieszczamy cukier, miód, szczyptę soli i jajko. Mieszamy rózgą do połączenia. Dodajemy masło i masę wstawiamy na mały ogień. Masę zagotowujemy cały czas mieszając. Rondelek zdejmujemy z ognia. Od razu dodajemy sodę i szybko mieszamy. Masa zacznie się pienić. Rondelek odstawiamy do wystygnięcia na około 30-60 minut. Gdy masa przestygnie to dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto będzie się jeszcze kleiło, ale nie dodajemy więcej mąki. Ciasto jest gotowe. Zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na min. 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Foremkami wycinamy kształty. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 6-7 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół. Po upieczeniu ciasteczka studzimy.
KREM CZEKOLADOWY: Śmietankę i czekoladę umieszczamy w miseczce i podgrzewamy w mikrofali 15 sekund. Mieszamy i znowu podgrzewamy 15 sekund. Mieszamy. Postępujemy tak do momentu aż śmietanka połączy się z czekoladą. Gdyby były grudki to masę blendujemy. Masę czekoladową studzimy i przykrywamy z wierzchu folią. Odkładamy do lodówki do schłodzenia na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia do misy miksera wkładamy serek typu Philadelphia. Miksujemy go kilkanaście sekund na najwyższych obrotach miksera. Dodajemy naszą masę czekoladową i ubijamy. Na początku krem zrobi się rzadki, ale ubijamy jeszcze 30-60sekund wówczas zgęstnieje.
ZŁOŻENIE TORCIKÓW: Krem przekładamy do szprycy i wyciskamy go po brzegu ciasteczka. W środek kładziemy porcję konfitury malinowej. Przykrywamy drugim ciasteczkiem i w środek znowu kładziemy porcję konfitury malinowej. Przykrywamy ostatnim ciasteczkiem i krem wyciskamy już na całe ciastko. Dekorujemy np. świeżymi owocami i czekoladkami.
Ciasteczka są najsmaczniejsze po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Wówczas ciastka miodowe miękną od kremu.
Życzę smacznego!
Witam robiłam miodowe torciki wg przepisu ale ciasto wyszło mi twarde po tym czasie lezakowania i nic nie da się z nim zrobić twarde jak kamień, co zrobiłam nie tak mzoe jakieś rady? ?
Widocznie mocno się schłodziło, wystarczy je wyjąć na chwilę i ocieplić tak, by dało się rozwałkować 😉
Czy można użyć innej konfitury niż malinowej i będzie ok jak zrobię te torciki dzień wcześniej?
Tak, dzień wcześniej będzie ok. Taki czas wystarczy, aby zmiękły. Konfitura najlepiej jak będzie kwaśna, bo krem jest dość słodki. Może być inna niż malinowa.
Dziękuję, jest jakaś konfitura którą by pani poleciła bo u mnie nie lubią pestek z malin ?
Można kupną konfiturę przetrzeć przez sitko i już nie będzie pestek?
Ja do tych torcików zrobiłam własną konfiturę z mrożonych malin. Maliny gotowalam dłuższą chwilę, troszkę zagęściłam mąką ziemniaczaną i przetarłam przez sitko.
Tak zrobię, dzięki
A jak obejść się bez mikrofali?
Wówczas rozpuszczamy w kąpieli wodnej 😍
A mogę dwa wcześniej przed podaniem złożyć torciki nie zepsują się?
Pewnie, nic im nie będzie 😃
Torciki wyszły przepyszne ? nie tylko pięknie wyglądają, ale też tak smakują, polecam przetestować ?
Przepiękne!
Jaki zamiennik serka?
Można spróbować z mascarpone.
Hej ciasto wyszło luźne i ciągnące się już po schłodzeniu przez noc w lodowce. Wyszlo jego mało tylko na 10 krążkow srednicy 8 cm
To coś niestety poszło nie tak z przygotowaniem ciasta 😳
Ile wcześniej można upiec ciasteczka? Tak żeby mieć gotowe do złożenia.
Ciastka można upiec spokojnie 5 dni wcześniej 🙂 Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.