Torciki miodowe z kremem czekoladowym

Ciasta miodowe to nieodłączny element naszych świąt. Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez tego rodzaju ciasta. Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam ciasto miodowe, ale w formie torciku z ciasteczek. Trzy miodowe ciasteczka przekładamy kremem czekoladowym i konfiturą malinową. Następnie dekorujemy i po kilku godzinach możemy już cieszyć się ich smakiem. Te torciki na pewno zachwycą Twoich gości na świątecznym stole. Są łatwe do przygotowania, bardzo dekoracyjne, pyszne i bardzo słodkie.

Torciki miodowe z kremem czekoladowym

Torciki miodowe z kremem czekoladowym

SKŁADNIKI:

  • CIASTECZKA MIODOWE:
  • 1 jajko,
  • 190g mąki pszennej tortowej,
  • ½ łyżeczki sody,
  • 80g cukru,
  • 40g miodu,
  • 50g masła,
  • Szczypta soli,
  • KREM CZEKOLADOWY:
  • 300g serka typu Philadelphia,
  • 200g białej czekolady,
  • 200g śmietany kremówki 36%,
  • DODATKOWO:
  • Owoce do dekoracji np. borówki, maliny, jagody,
  • Mini czekoladki do dekoracji,
  • Konfitura malinowa,

PRZYGOTOWANIE:

Z podanych proporcji otrzymamy 9 torcików czyli 27 okrągłych ciasteczek o średnicy około 8cm.

CIASTECZKA MIODOWE: W rondelku z grubym dnem umieszczamy cukier, miód, szczyptę soli i jajko. Mieszamy rózgą do połączenia.  Dodajemy masło i masę wstawiamy na mały ogień. Masę zagotowujemy cały czas mieszając. Rondelek zdejmujemy z ognia. Od razu dodajemy sodę i szybko mieszamy. Masa zacznie się pienić. Rondelek odstawiamy do wystygnięcia na około 30-60 minut. Gdy masa przestygnie to dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto będzie się jeszcze kleiło, ale nie dodajemy więcej mąki. Ciasto jest gotowe. Zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na min. 8 godzin, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Foremkami wycinamy kształty. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 6-7 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół. Po upieczeniu ciasteczka studzimy.

KREM CZEKOLADOWY: Śmietankę i czekoladę umieszczamy w miseczce i podgrzewamy w mikrofali 15 sekund. Mieszamy i znowu podgrzewamy 15 sekund. Mieszamy. Postępujemy tak do momentu aż śmietanka połączy się z czekoladą. Gdyby były grudki to masę blendujemy. Masę czekoladową studzimy i przykrywamy z wierzchu folią. Odkładamy do lodówki do schłodzenia na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia do misy miksera wkładamy serek typu Philadelphia. Miksujemy go kilkanaście sekund na najwyższych obrotach miksera. Dodajemy naszą masę czekoladową i ubijamy. Na początku krem zrobi się rzadki, ale ubijamy jeszcze 30-60sekund wówczas zgęstnieje.

ZŁOŻENIE TORCIKÓW: Krem przekładamy do szprycy i wyciskamy go po brzegu ciasteczka. W środek kładziemy porcję konfitury malinowej. Przykrywamy drugim ciasteczkiem i w środek znowu kładziemy porcję konfitury malinowej. Przykrywamy ostatnim ciasteczkiem i krem wyciskamy już na całe ciastko. Dekorujemy np. świeżymi owocami i czekoladkami.

Ciasteczka są najsmaczniejsze po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Wówczas ciastka miodowe miękną od kremu.

Życzę smacznego!

Torciki miodowe z kremem czekoladowym

Torciki miodowe z kremem czekoladowym

Inspiracja





15 komentarzy

  1. Witam robiłam miodowe torciki wg przepisu ale ciasto wyszło mi twarde po tym czasie lezakowania i nic nie da się z nim zrobić twarde jak kamień, co zrobiłam nie tak mzoe jakieś rady? ?

    • cukiereczek

      Widocznie mocno się schłodziło, wystarczy je wyjąć na chwilę i ocieplić tak, by dało się rozwałkować 😉

      • G.A

        Czy można użyć innej konfitury niż malinowej i będzie ok jak zrobię te torciki dzień wcześniej?

        • cukiereczek

          Tak, dzień wcześniej będzie ok. Taki czas wystarczy, aby zmiękły. Konfitura najlepiej jak będzie kwaśna, bo krem jest dość słodki. Może być inna niż malinowa.

          • G.A

            Dziękuję, jest jakaś konfitura którą by pani poleciła bo u mnie nie lubią pestek z malin ?

          • cukiereczek

            Można kupną konfiturę przetrzeć przez sitko i już nie będzie pestek?

            Ja do tych torcików zrobiłam własną konfiturę z mrożonych malin. Maliny gotowalam dłuższą chwilę, troszkę zagęściłam mąką ziemniaczaną i przetarłam przez sitko.

          • G.A

            Tak zrobię, dzięki

  2. Torciki wyszły przepyszne ? nie tylko pięknie wyglądają, ale też tak smakują, polecam przetestować ?

    • cukiereczek

      Przepiękne!

  3. Jaki zamiennik serka?

    • cukiereczek

      Można spróbować z mascarpone.

  4. Hej ciasto wyszło luźne i ciągnące się już po schłodzeniu przez noc w lodowce. Wyszlo jego mało tylko na 10 krążkow srednicy 8 cm

    • cukiereczek

      To coś niestety poszło nie tak z przygotowaniem ciasta 😳

  5. Ile wcześniej można upiec ciasteczka? Tak żeby mieć gotowe do złożenia.

    • cukiereczek

      Ciastka można upiec spokojnie 5 dni wcześniej 🙂 Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Pozostaw odpowiedź cukiereczek