Tarta rustykalna czyli galette z truskawkami

Dziś w "Weekendowej Cukierence" przedstawiam przepis z kuchni francuskiej - galette.

Galette to tzw. tarta rustykalna. Jest to płaska tarta z kruchego ciasta wypełniona nadzieniem, z niedbale założonymi bokami ciasta na siebie. Jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Nie wymaga wcześniejszego podpiekania spodu. Można przygotować ją na słodko lub wytrawnie. Ja przygotowałam ją z sezonowymi truskawkami. Kruche ciasto idealnie się dopieka, spód nie jest namoknięty od owoców, bo do nadzienia dodajemy mąkę ziemniaczaną. Taka mała tarta będzie idealna dla 4 dorosłych osób.

Galette możemy zjeść na ciepło lub na zimno. Najlepiej smakuje podana z gałką lodów. Można dodatkowo podać ją z bitą śmietaną czy sosem waniliowym. Polecam!

Galette z truskawkami

Galette z truskawkami

Więcej przepisów na ciasta z truskawkami

Tarta rustykalna z truskawkami

Tarta rustykalna z truskawkami

Szybki i niezawodny deser. Podaj ją na ciepło z lodami i bitą śmietaną.

Galette z truskawkami

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:
  • 130g mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 75g zimnego masła,
  • 2-3 łyżki zimnej wody,
  • NADZIENIE TRUSKAWKOWE:
  • 300g umytych i obranych truskawek,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki cukru,
  • DODATKOWO:
  • 1 łyżka cukru,
  • cukier puder do oprószenia ciasta,
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka

Przygotowanie:

KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder, sól. Mieszamy. Dodajemy zimne masło i siekamy razem nożem kilka minut do momentu uzyskania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy 1 łyżkę zimnej wody i zagniatamy ciasto. Jeśli jeszcze nie uda nam się zagnieść ciasta to dodajemy drugą łyżkę wodę, a później ewentualnie trzecią. Powinniśmy zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i chowamy do lodówki na min. 2h.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na koło o średnicy 23cm. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, góra-dół. Na środek koła wykładamy nadzienie truskawkowe i zakładamy brzegi ciasta na siebie i na nadzienie truskawkowe lekko dociskając je do nadzienia. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy 1 łyżką cukru. Nie trzeba zużyć całego jajka z mlekiem do polania, ale raczej tylko trochę. Pieczemy na rumiano, około 30-35 minut.

Jeśli Twój piekarnik słabo przypieka z dołu to pod koniec czasu pieczenia możesz włączyć tylko granie dolne.

Przygotowanie galette z truskawkami

Przygotowanie galette z truskawkami

NADZIENIE TRUSKAWKOWE: Truskawki kroimy na ćwiartki. Tuż przed wyłożeniem ich na tartę łączymy je w misce z cukrem, mąką ziemniaczaną i sokiem z cytryny. Mieszamy dokładnie do połączenia.

Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz galette z truskawkami to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





2 komentarzy

  1. Ciasto wyszło przepyszne 🤤 ja tylko użyłam masła weganskiego, mimo to ciasto było obłędne, na pewno jeszcze nie raz go zrobię 🤤

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowało 😍

Pozostaw odpowiedź cukiereczek