Torcik musowy z truskawkami

To już najwyższa pora, aby zacząć piec ciasta z truskawkami. Dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" prezentuje Wam torcik truskawkowy. Składa się on z biszkoptu nasączonego ponczem, musu truskawkowego przygotowanego ze śmietaną kremówką oraz cienkiej warstwy galaretki, w której zatopione są truskawki. Torcik pięknie się prezentuje, jest delikatny i kremowy, a przy tym nie jest trudny do przygotowania. Co więcej, biszkopt możemy upiec wcześniej. Wówczas samo złożenie ciasta zajmie nam naprawdę mało czasu.

Na blogu znajdziecie jeszcze trzy propozycje na tort z truskawkami:

Torcik musowy z truskawkami

Torcik musowy z truskawkami

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 3 jajka,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • ½ szklanki cukru,
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki oleju,
  • PONCZ:
  • 1/6 szklanki wody (30ml),
  • 1 i ½ łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • MUS TRUSKAWKOWY:
  • 600g śmietany kremówki,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 750g truskawek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 35g żelatyny,
  • Gorąca woda,
  • WIERZCH:
  • ½ opakowania galaretki truskawkowej,
  • 200ml wody,
  • Kilka truskawek,

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku oraz olej krótko miksując. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (o średnicy 22cm) smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 30-35 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt się spiekał to możemy przykryć go folią.

Po upieczeniu biszkopt studzimy. Następnie zeskrobujemy jego wierzchnią warstwę.

PONCZ: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

MUS TRUSKAWKOWY: W rondelku umieszczamy truskawki i cukier. Całość zagotowujemy. Następnie gotujemy je razem około 5 minut na średnim ogniu. Truskawki zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie truskawki przecieramy przez sitko. Powinniśmy otrzymać około 800ml musu truskawkowego. Do powstałego truskawkowego musu dodajemy sok z cytryny.

Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody i mieszamy z truskawkowym musem..

Śmietanę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem 6 łyżek cukru pudru. Truskawkowy mus wlewamy ciurkiem do ubitej śmietany i miksujemy do połączenia składników. Należy postępować szybko, bo masa jest zimna i szybko tężeje.

ZŁOŻENIE CIASTA: Dno tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Na środku układamy biszkopt. Biszkopt nasączamy przygotowanym ponczem. Następnie do tortownicy wykładamy tężejący mus truskawkowy. Wyrównujemy jego powierzchnie. Ciasto odstawiamy do lodówki, aby stężało (2h).

W tym czasie galaretkę truskawkową rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.

Gdy mus truskawkowy stężał to układamy na nim kilka truskawek i wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto ponownie odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc).

Torcik wyjmujemy delikatnie z tortownicy. Ja delikatnie oddzielam nożem ciasto od rantu w tortownicy. Dopiero wtedy zdejmuje całkowicie rant.

Życzę smacznego  🙂

Torcik musowy z truskawkami

Torcik musowy z truskawkami

Torcik musowy z truskawkami

Torcik musowy z truskawkami

4 komentarzy

  1. Bardzo fajny, prosty przepis. Ja dodałam jeszcze do musu świeżą, zblendowaną miętę- bajka.

    • cukiereczek cukiereczek

      Aniu jaki piękny! Cieszę się, że ciasto smakowało 😊

  2. Świetny przepis taki jakiego szukałam od dawna.Dodalam sok z limetki i tak jak Pani Ania miętę.

    • cukiereczek cukiereczek

      Monika jak pięknie się prezentuje 😀 Dziękuję za miłe słowa 😉

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij