Czekoladowa chmura z kremem i owocami

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na ciasto czekoladowe.

Czekoladowa chmura to bezmączne ciasto czekoladowe, które po upieczeniu zapada się na środku tworząc miejsce na krem. Ciasto przygotowujemy z czekolady deserowej. Krem to połączenie śmietany kremówki oraz serka mascarpone. A na górze mamy letnie owoce. Zimową porą świetnie sprawdzą się tutaj owoce egzotyczne.

Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Nie może się nie udać. Pięknie się prezentuję i pysznie smakuje. Na pewno zasmakuje osobom lubiącym czekoladę i kochającym brownie.

Czekoladowa chmura z kremem i owocami

Czekoladowa chmura z kremem i owocami

SKŁADNIKI:

  • CIASTO CZEKOLADOWE:
  • 300g czekolady deserowej (lekko gorzkiej o zawartości 50% kakao),
  • 150g masła,
  • 6 jajek,
  • ½ szklanki cukru (100g),
  • KREM:
  • 250g serka mascarpone,
  • 125g śmietany kremówki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g).
  • DODATKOWO:
  • Borówki, maliny, truskawki, czereśnie,
  • Kilka mini bez do pokruszenia,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO CZEKOLADOWE: Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wypuszczamy go za tortownicę i zamykamy obręcz. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, góra-dół.

W rondelku umieszczamy masło oraz czekoladę połamaną na kostki. Podgrzewamy je razem na wolnym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia i połączenia składników. Masy staramy się zbyt mocno nie podgrzewać. Podgrzewamy tylko tyle by składniki się połączyły.

Do miski wbijamy 2 jajka oraz 4 żółtka. Mieszamy je rózgą kuchenną. Następnie dodajemy masę czekoladową i mieszamy rózgą do połączenia.

Pozostałe 4 białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dalej ubijamy. Ubijamy do momentu otrzymania sztywnej i gęstej piany. W trakcie ubijania szpatułką zbieramy cukier ze ścianek miski. Ubitą pianę z białek dodajemy do reszty składników i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy około 35 minut.

Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy. Ciasto zapadnie się w środku tworząc miejsce na krem. Do środka ciasta wkładamy łyżką gotowy krem. Na wierzch wykładamy owoce i całość posypujemy pokruszonymi bezami.

KREM: Schłodzoną śmietanę kremówkę i schłodzony serek mascarpone umieszczamy w misce. Dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy. Ubijamy je razem mikserem na najwyższych obrotach do powstania gęstego i puszystego kremu.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Jeśli używamy śmietanki 30% to proponuję dodatkowo użyć 1 opakowanie śmietan fixu.

Czekoladowa chmura z kremem i owocami

Czekoladowa chmura z kremem i owocami

Czekoladowa chmura z kremem i owocami

Czekoladowa chmura z kremem i owocami

Inspiracja

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij