Dziś w "Weekendowej Cukierence" przedstawiam przepis z kuchni francuskiej - galette.
Galette to tzw. tarta rustykalna. Jest to płaska tarta z kruchego ciasta wypełniona nadzieniem, z niedbale założonymi bokami ciasta na siebie. Jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Nie wymaga wcześniejszego podpiekania spodu. Można przygotować ją na słodko lub wytrawnie. Ja przygotowałam ją z sezonowymi truskawkami. Kruche ciasto idealnie się dopieka, spód nie jest namoknięty od owoców, bo do nadzienia dodajemy mąkę ziemniaczaną. Taka mała tarta będzie idealna dla 4 dorosłych osób.
Galette możemy zjeść na ciepło lub na zimno. Najlepiej smakuje podana z gałką lodów. Można dodatkowo podać ją z bitą śmietaną czy sosem waniliowym. Polecam!
Więcej przepisów na ciasta z truskawkami
- Czekoladowa chmura z kremem i truskawkami
- Truskawkowy puszek
- Pavlova z truskawkami
- Torcik musowy z truskawkami
Szybki i niezawodny deser. Podaj ją na ciepło z lodami i bitą śmietaną.
Galette z truskawkami
Składniki:
- KRUCHE CIASTO:
- 130g mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 75g zimnego masła,
- 2-3 łyżki zimnej wody,
- NADZIENIE TRUSKAWKOWE:
- 300g umytych i obranych truskawek,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki cukru,
- DODATKOWO:
- 1 łyżka cukru,
- cukier puder do oprószenia ciasta,
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder, sól. Mieszamy. Dodajemy zimne masło i siekamy razem nożem kilka minut do momentu uzyskania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy 1 łyżkę zimnej wody i zagniatamy ciasto. Jeśli jeszcze nie uda nam się zagnieść ciasta to dodajemy drugą łyżkę wodę, a później ewentualnie trzecią. Powinniśmy zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i chowamy do lodówki na min. 2h.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na koło o średnicy 23cm. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, góra-dół. Na środek koła wykładamy nadzienie truskawkowe i zakładamy brzegi ciasta na siebie i na nadzienie truskawkowe lekko dociskając je do nadzienia. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy 1 łyżką cukru. Nie trzeba zużyć całego jajka z mlekiem do polania, ale raczej tylko trochę. Pieczemy na rumiano, około 30-35 minut.
Jeśli Twój piekarnik słabo przypieka z dołu to pod koniec czasu pieczenia możesz włączyć tylko granie dolne.
NADZIENIE TRUSKAWKOWE: Truskawki kroimy na ćwiartki. Tuż przed wyłożeniem ich na tartę łączymy je w misce z cukrem, mąką ziemniaczaną i sokiem z cytryny. Mieszamy dokładnie do połączenia.
Życzę smacznego!
Ciasto wyszło przepyszne 🤤 ja tylko użyłam masła weganskiego, mimo to ciasto było obłędne, na pewno jeszcze nie raz go zrobię 🤤
Cieszę się, że smakowało 😍