Pomarańczowe blondie z żurawiną

Pomarańcza, żurawina i biała czekolada - te trzy składniki potrafią stworzyć naprawdę smaczny deser.

Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuje Wam obłędne w smaku ciasto amerykańskie. Jego przygotowanie to dosłownie kilka minut, bo wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką. W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie łączymy je i dodajemy żurawinę oraz białą czekoladę. Reszta to już tylko pieczenie.

W zależności od czasu pieczenia ciasto może chevy czyli bardziej "mięciutkie" w środku (krótszy czas) lub kruche (dłuższy czas). Ciasto przechowuje się świetnie w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jego smak na pewno umili Wam jesienno-zimowe wieczory 🙂

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 115g masła,
  • 50g cukru,
  • 65g cukru brązowego,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy,
  • Kilka kropel aromatu pomarańczowego,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 160g mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki soli,
  • DODATKOWO:
  • 100g suszonej żurawiny,
  • 125g białej czekolady do zapiekania (white chocolate chips),

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni, góra-dół.

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.

Masło roztapiamy i studzimy. Powinno być letnie. W drugiej misce mieszamy ze sobą jajko, żółtko, masło, ekstrakt waniliowy i aromat pomarańczowy, skórkę startą z pomarańczy i cukier. Dodajemy suche składniki i mieszamy razem rózgą kuchenną przez 30 sekund. Na sam koniec dodajemy z grubsza posiekaną żurawinę i białą czekoladę, mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanej blaszki.

Ciasto pieczemy około 30 minut. Po tym czasie powinno się ładnie zarumienić.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Czas pieczenia w zależności od piekarnika powinien wynieść około 28-33 minuty. Należy kontrolować ciasto pod koniec pieczenia, aby uzyskać zadowalająca nas teksturę.

Pomarańczowe blondie z żurawiną

Pomarańczowe blondie z żurawiną

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij