Nie dość, że proste i szybkie do przygotowania, to przepyszne i przepiękne! Będzie ozdobą Twojego świątecznego stołu. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na wspaniałe ciasto świąteczne.
CIASTA NA ŚWIĘTA - największe zestawienie słodkości na święta Bożego Narodzenia.
Przygotowując świąteczne publikacje co roku realizuje ten sam plan wypieków. Staram się dodać po jednym cieście z każdej kategorii: piernik, sernik, ciasto miodowe, ciasto z kremem, ciasto bez pieczenia, ciasteczka świąteczne. A więc ciasto z kremem było w zeszłym tygodniu. Ciasteczka świąteczne pojawiły się wczoraj, a dziś dzielę się z Wami przepisem na ciasto bez pieczenia.
Co roku kupuje w okresie świątecznym ciasteczka speculoos. Idealnie sprawdzają się w przygotowywaniu ciast bez pieczenia na święta. Dziś połączyłam je z prostym kremem śmietankowym i malinami. Wyszło pysznie, nie za słodko i przepięknie.
Więcej ciast bez pieczenia na święta
Nie dość, że proste i szybkie do przygotowania, to przepyszne i przepiękne! Będzie ozdobą Twojego świątecznego stołu.
Świąteczna kostka bez pieczenia
Składniki:
- około 800g ciastek korzennych np.speculoos,
- 2 espresso (80ml),
- KREM:
- 800g śmietany kremówki 36%,
- 500g serka mascarpone,
- 3-4 łyżki cukru pudru,
- 250g malin,
- DODATKOWO:
- 2 łyżki kremu speculoos lub kremu Lotus,
- 2 pokruszone ciasteczka,
- garść liofilizowanych malin,
- cukrowe pierniczki
Przygotowanie:
Espresso zaparzamy i odstawiamy do wystudzenia.
Można również zaparzyć mocną kawę. Zamiast kawy do nasączenia można użyć mleka lub wody z sokiem z cytryny.
KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.
Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.
*Używam zazwyczaj śmietany kremówki 36% Piątnica.
ZŁOŻENIE CIASTA: Przygotowujemy foremkę około 25x25cm. Układamy pierwszą warstwę ciastek. Można ułożyć ciastka w układzie 3x6 lub 4x5 (czyli w jedną stronę 4 ciastka, a w drugą 5). Do jednej warstwy potrzeba 18 lub 20 ciastek. Ciastka nasączamy 1/3 kawy.
* Ciasteczka speculoos kupuje w okresie świątecznym w Lidlu.
Na ciasteczka wykładamy 1/3 kremu i maliny. Wyrównujemy. Ponownie układamy ciastka-krem-maliny. Ostatnią warstwą powinien być krem.
Krem speculoos umieszczamy w miseczce i podgrzewamy przez kilka sekund w mikrofali, aż się zrobi płynny. Przekładamy go do woreczka do dekoracji, odcinamy małą końcówkę i wyciskamy pionowe linie. Następnie wykałaczką robi wzory. Boki ciasta posypujemy pokruszonymi ciasteczkami i malinami liofilizowanymi. Na górę ciasta wykładamy cukrowe ozdoby. Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 2h, a najlepiej na całą noc. Smacznego!