Sernik kajmakowy

Witam w "Weekendowej Cukierence". Zapraszam na przepyszny kremowy sernik, który z pewnością skradnie Wasze serca. Jest prosty i szybki do przygotowania, na ciasteczkowym spodzie. Przygotowałam go już kilka razy na święta i rodzinne imprezy, nigdy mnie nie zawiódł. Jeśli lubicie masę kajmakową to na pewno będzie Wam smakował. Mimo dużej ilości kajmaku dla nas nie jest taki słodki, jest w sam raz 🙂 To świetna propozycja na zbliżające się święta.

Największym wielbicielem masy kajmakowej jest mój mąż. Może ją wyjadać łyżeczką wprost z puszki. I mógłby co tydzień jeść ciasto z kajmakiem, lody karmelowe i karmelowe desery. Sernik kajmakowy to jego ulubiony sernik. Jeśli macie ochotę na więcej wypieków i deserów z masą kajmakową to zajrzyjcie tutaj:

Wypieki z kajmakiem

Więcej przepisów na serniki

Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

 

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych (np. Digestive),
  • 100g masła,
  • MASA SEROWA:
  • 600g sera na sernik z wiaderka,
  • 230g masy kajmakowej,
  • 100g cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 50g masła,
  • 3 jajka,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • POLEWA:
  • 170g masy kajmakowej,
  • 3 łyżki mleka,
  • 2 łyżeczki masła,
  • Płatki migdałowe do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy. Masło roztapiamy i łączymy z rozdrobnionymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy cienką warstwą masła. Do tortownicy wykładamy masę i wyrównujemy. Tortownicę odstawiamy na 30 minut do lodówki.

*Ciasteczka Digestive można zamówić na Allegro. Są także dostępne w sklepach Netto.

MASA SEROWA: Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy razem do białości. Dodajemy masę kajmakową i jeszcze chwilkę ucieramy. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 1 minucie. Dodajemy mąkę i po 1 łyżce sera ucieramy aż masa będzie kremowa i wszystkie składniki się połączą. Masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach, góra-dół. Gdyby sernik za bardzo się spiekał należy przykryć go folią. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ale wyjmujemy go z piekarnika dopiero po upływie 30 minut, najlepiej aż całkowicie ostygnie.

*W swoich wypiekach używam masy kajmakowej z Gostynia.

**Do serników używam sera z wiaderka Piątnica lub Mój Ulubiony.

POLEWA: Do rondelka wlewamy mleko i wkładamy masę kajmakową. Podgrzewamy całość na wolnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się połączą i uzyskamy gładką, płynną polewę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, mieszamy. Jeśli pojawią się grudki to można polewę zmiksować. Tak przygotowaną polewą polewamy sernik. Posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Sernik chłodzimy co najmniej godzinę w lodówce.

Życzę smacznego 🙂

Sernik kajmakowy

Inspiracja 

Jeśli przygotujesz sernik kajmakowy to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





67 komentarzy

  1. Pyszny ❤

    IMG_20180214_152303

    • cukiereczek

      Paulina cieszę się, że smakował 🙂

      • Iza

        Pyszny!

        • cukiereczek

          Iza bardzo mi miło 😀

      • Pychaa

        • cukiereczek

          Jaki piękny 🙂

        • Czy herbatniki kakowe mogą być? Wtedy pewnie więcej masła?

          • cukiereczek

            Mogą. Tak, pewnie tak będzie 😉

      • Sprawdził się pierwszorzędnie na moim przyjęciu zaręczynowym ☺️ Trochę go tylko zmodyfikowałam – masa kajmakowa o smaku orzechowym, mniejsza ilość cukru i przede wszystkim – wierzch pokrywa masa z gorzkiej czekolady (mojego autorstwa ?).

        • cukiereczek

          Wygląda pysznie! Cieszę się, że smakował 🙂

    • Jeden z najlepszych serniczków jakie jadłam?? Zawsze się udaje.Często wracam do tego przepisu i serdecznie polecam!?

      • cukiereczek

        Bardzo mi miło ?

  2. witam zamierzam wypróbować przepis na ten serniczek bo wygląda apetycznie 🙂 Powie mi pani możne ile mniej więcej wychodzi porcji z takiej małej tortownicy ?

    • cukiereczek

      Magda serniczek bardzo polecam, bo smakuję pysznie 🙂 A wyjdzie na pewno 12 sporych porcji. Ale myślę, że spokojnie da się też go podzielić na 18-24 mniejszych porcji.

      • Dziękuje bardzo za odpowiedz. potrzebuje ok 20 porcji wiec powinno wystarczyć 🙂 w takim razie w piątek zabieram się za pieczenie.Proszę mi jeszcze powiedzieć bo sernik potrzebny jest na sobotę popołudni czy polewę zrobić w piątek po wystudzeniu czy lepiej w sobotę
        rano 🙂

        • cukiereczek

          Magda polewę możesz przygotować, gdy tylko sernik wystygnie. Może to być już w piątek. Tylko po przygotowaniu polewy trzeba sernik przechowywać w lodówce wtedy ładnie zastygnie 🙂

  3. mam pytanie na spód próbowała Pani czekoladowych ciastek? np oreo? I jeśli chce zrobić w 28cm tortownicy to 1,5porcji będzie ok? pozdrawiam ?

    • cukiereczek

      Marta nie próbowałam z ciastkami czekoladowymi, bo za nimi nie przepadam :/ Myślę, że 1,5 porcji będzie ok tylko czas pieczenia może kilka minut krótszy 🙂

      • Studentki A&K

        Serniczek najlepszy na świecie! Polecamy ❤️

        • cukiereczek

          Dziękuję za miły komentarz 😀

      • Idealny! Prosty w wykonaniu i pyszny ?

        • cukiereczek

          Wyszedł idealny ?

        • Sernik wyszedł przepyszny! Jeden z najlepszych, jakie ostatnio jadłam. Idealnie słodki, nie jest ciężki i zamulający swoją słodkością. Upiekłam go w tortownicy 19 cm, stawiając na dno piekarnika naczynie z wodą. Wyszedł piękny, równy jak blat i wysoki. Będę wracać do tego przepisu 🙂

          • cukiereczek

            Bardzo dziękuję ♥️ Cieszę się bardzo!

          • Twój komentarz

          • cukiereczek

            Piękny 🤓♥️

      • IJ

        Dziękuję za ten przepis!! 🙂

        • cukiereczek

          Piękny ?

  4. Czy to Twój pomysł ?

  5. Identyczny przepis jest na stronie whiteplate.com, z informacją że autorka jest dumna, że wymyśliła go sama 😉 nie ma nic złego w inspirowaniu się kimś, ale wypadałoby podać źródło, a nie praktycznie przepisać, lekko parafrazując 😉

    • Chyba trzeba zawołać autorkę.
      Zaznacz proszę kto jest autorem przepisu, to nieładnie.

      • cukiereczek

        Kochani, proszę czytać uważnie. Podana jest inspiracja na dole wpisu.

    • Jakim ciasteczkami można zastąpić użyte przez Panią ciastka, ponieważ nie mogę takich nigdzie znaleźć. Myślałam nad herbatnikami ale z tego co widzę, herbatniki zazwyczaj używa się do ciast bez pieczenia bądź zapieka się taki spod chwilę. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

      • cukiereczek

        My te ciasteczka kupujemy w Netto 🙂
        Można zastąpić ciasteczkami kruchymu, innymi pełnoziarnistymi lub oreo (bez białych środków) tylko wówczas inna będzie ilość masła.

  6. Sernik megaaa!❤

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakuje ?

  7. Zrobiony!
    Szybki i pyszny ❤️

    • cukiereczek

      Justyna cieszę się, że smakuje 😉

  8. Robię dziś ale w prostokącie bo nie mam takiej małej tortownicy a teraz to też nie ma gdzie kupić.

  9. Czy ten sernik jest bardziej zbity, ciężki, czy raczej delikatny i kremowy ? 🙂

    • cukiereczek

      Jest taki pomiędzy 🙂

  10. Dzień dobry! Mam pytanie: czy można ten sernik upiec w funkcji termoobiegu czy lepiej grzanie góra-dół? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

    • cukiereczek

      Lepiej góra-dół.

      • Czy gdy zwiebsze ilosc skladnikow (na tortownice o wymiarze 26 cm) nie wyjdzie zakalec albo nie opadnie?

        • cukiereczek

          Nie ?

          • Sernik pyszny nigdy tak pysznego nie jadłam a jeśli chodzi o wypieki to bardzo kiepsko jest u mnie a wyszedł wyśmienity. Polecam każdemu i bardzo dziękuję za przepis

          • cukiereczek

            Bardzo dziękuję za miły komentarz ❤️

  11. Mam pytanie, pokruszone ciastka połączone z masłem są sypkie, czy tak ma być??? W swoim przepisie pisze pani, że jest to masa.

    • cukiereczek

      Tak, są sypkie i mokre ?

  12. Będę robiła podwójną porcję na Świeta, ile powinnam piec sernik?

    • cukiereczek

      Wówczas proponuje użycie blaszki o wymiarach 23×28 cm (średniej wielkości) – czas pieczenia będzie mniej więcej taki sam.

  13. Serniczek przepyszny. Smakował nawet mojemu bardzo wybrednemu mężowi. Żałuję, że nie zrobiłam zdjęcia.

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło 🙂

  14. Czy można dać pianę z białek? Będzie bardziej puszysty?

    • cukiereczek

      Tak, można. Ale wówczas może opaść po upieczeniu i nie będzie taki ładny, równiutki 😃

      • Chyba zaryzykuje i wstawię naczynie z wodą do piekarnika, może to coś pomoże:)

        • cukiereczek

          O tak, dobry pomysł 😉

  15. Aga

    Cześć. Czy mogę zrobić sernik z podwójnej porcji? Tak żeby wykorzystać 1kg sera. Powinien się zmieścić do tortownicy 24 cm? Pozdrawiam

    • cukiereczek

      Jeśli chcesz zrobić sernik z podwójnej porcji to należy użyć blaszki prostokątnej 25x30cm (aby zachować te samy czasy pieczenia). Tortownica 24cm (a nawet 26cm) będzie za mała.

  16. Najlepszy

    • cukiereczek

      Dziękuję ❤️

  17. Dzień dobry, mam pytanie czy można go zrobić z 1 kg sera? Wtedy dodać więcej jajek i mąki lub budyniu? Pozdrawiam

    • cukiereczek

      Tak, można – oczywiście zwiększając odpowiednio proporcjonalnie pozostałe składniki 🙂 Ale wówczas trzeba będzie użyć większej formy (np. prostokątnej 23x28cm), aby zachować ten sam czas pieczenia. Ewentualnie można użyć troszkę większej tortownicy (24, 26cm) i wydłużyć odrobinę czas pieczenia.

  18. Czy ucierasz masę trzepaczką czy końcówką K?

    • cukiereczek

      Ucieram mikserem.

      • Ucierasz mikserem ręcznym? Bo w planetarnym są dwie końcówki i zastanawiam się czy lepsza będzie ta końcówka trzepaczkowa czy końcówka K?

        • cukiereczek

          Tak, ręcznym ☺️

Zostaw odpowiedź