Sernik kajmakowy

Witam w "Weekendowej Cukierence". Zapraszam na przepyszny kremowy sernik, który z pewnością skradnie Wasze serca. Jest prosty i szybki do przygotowania, na ciasteczkowym spodzie. Przygotowałam go już kilka razy na święta i rodzinne imprezy, nigdy mnie nie zawiódł. Jeśli lubicie masę kajmakową to na pewno będzie Wam smakował. Mimo dużej ilości kajmaku dla nas nie jest taki słodki, jest w sam raz 🙂 To świetna propozycja na zbliżające się święta.

Największym wielbicielem masy kajmakowej jest mój mąż. Może ją wyjadać łyżeczką wprost z puszki. I mógłby co tydzień jeść ciasto z kajmakiem, lody karmelowe i karmelowe desery. Sernik kajmakowy to jego ulubiony sernik. Jeśli macie ochotę na więcej wypieków i deserów z masą kajmakową to zajrzyjcie tutaj:

Wypieki z kajmakiem

Więcej przepisów na serniki

Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

 

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych (np. Digestive),
  • 100g masła,
  • MASA SEROWA:
  • 600g sera na sernik z wiaderka,
  • 230g masy kajmakowej,
  • 100g cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 50g masła,
  • 3 jajka,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • POLEWA:
  • 170g masy kajmakowej,
  • 3 łyżki mleka,
  • 2 łyżeczki masła,
  • Płatki migdałowe do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy. Masło roztapiamy i łączymy z rozdrobnionymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy cienką warstwą masła. Do tortownicy wykładamy masę i wyrównujemy. Tortownicę odstawiamy na 30 minut do lodówki.

*Ciasteczka Digestive można zamówić na Allegro. Są także dostępne w sklepach Netto.

MASA SEROWA: Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy razem do białości. Dodajemy masę kajmakową i jeszcze chwilkę ucieramy. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 1 minucie. Dodajemy mąkę i po 1 łyżce sera ucieramy aż masa będzie kremowa i wszystkie składniki się połączą. Masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach, góra-dół. Gdyby sernik za bardzo się spiekał należy przykryć go folią. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ale wyjmujemy go z piekarnika dopiero po upływie 30 minut, najlepiej aż całkowicie ostygnie.

*W swoich wypiekach używam masy kajmakowej z Gostynia.

**Do serników używam sera z wiaderka Piątnica lub Mój Ulubiony.

POLEWA: Do rondelka wlewamy mleko i wkładamy masę kajmakową. Podgrzewamy całość na wolnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się połączą i uzyskamy gładką, płynną polewę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, mieszamy. Jeśli pojawią się grudki to można polewę zmiksować. Tak przygotowaną polewą polewamy sernik. Posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Sernik chłodzimy co najmniej godzinę w lodówce.

Życzę smacznego 🙂

Sernik kajmakowy

Inspiracja 

Jeśli przygotujesz sernik kajmakowy to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





53 komentarzy

  1. Pyszny ❤

    IMG_20180214_152303

    • cukiereczek

      Paulina cieszę się, że smakował 🙂

      • Iza

        Pyszny!

        • cukiereczek

          Iza bardzo mi miło 😀

      • Pychaa

        • cukiereczek

          Jaki piękny 🙂

      • Sprawdził się pierwszorzędnie na moim przyjęciu zaręczynowym ☺️ Trochę go tylko zmodyfikowałam – masa kajmakowa o smaku orzechowym, mniejsza ilość cukru i przede wszystkim – wierzch pokrywa masa z gorzkiej czekolady (mojego autorstwa ?).

        • cukiereczek

          Wygląda pysznie! Cieszę się, że smakował 🙂

    • Jeden z najlepszych serniczków jakie jadłam?? Zawsze się udaje.Często wracam do tego przepisu i serdecznie polecam!?

      • cukiereczek

        Bardzo mi miło ?

  2. witam zamierzam wypróbować przepis na ten serniczek bo wygląda apetycznie 🙂 Powie mi pani możne ile mniej więcej wychodzi porcji z takiej małej tortownicy ?

    • cukiereczek

      Magda serniczek bardzo polecam, bo smakuję pysznie 🙂 A wyjdzie na pewno 12 sporych porcji. Ale myślę, że spokojnie da się też go podzielić na 18-24 mniejszych porcji.

      • Dziękuje bardzo za odpowiedz. potrzebuje ok 20 porcji wiec powinno wystarczyć 🙂 w takim razie w piątek zabieram się za pieczenie.Proszę mi jeszcze powiedzieć bo sernik potrzebny jest na sobotę popołudni czy polewę zrobić w piątek po wystudzeniu czy lepiej w sobotę
        rano 🙂

        • cukiereczek

          Magda polewę możesz przygotować, gdy tylko sernik wystygnie. Może to być już w piątek. Tylko po przygotowaniu polewy trzeba sernik przechowywać w lodówce wtedy ładnie zastygnie 🙂

  3. mam pytanie na spód próbowała Pani czekoladowych ciastek? np oreo? I jeśli chce zrobić w 28cm tortownicy to 1,5porcji będzie ok? pozdrawiam ?

    • cukiereczek

      Marta nie próbowałam z ciastkami czekoladowymi, bo za nimi nie przepadam :/ Myślę, że 1,5 porcji będzie ok tylko czas pieczenia może kilka minut krótszy 🙂

      • Studentki A&K

        Serniczek najlepszy na świecie! Polecamy ❤️

        • cukiereczek

          Dziękuję za miły komentarz 😀

      • Idealny! Prosty w wykonaniu i pyszny ?

        • cukiereczek

          Wyszedł idealny ?

      • IJ

        Dziękuję za ten przepis!! 🙂

        • cukiereczek

          Piękny ?

  4. Czy to Twój pomysł ?

  5. Identyczny przepis jest na stronie whiteplate.com, z informacją że autorka jest dumna, że wymyśliła go sama 😉 nie ma nic złego w inspirowaniu się kimś, ale wypadałoby podać źródło, a nie praktycznie przepisać, lekko parafrazując 😉

    • Chyba trzeba zawołać autorkę.
      Zaznacz proszę kto jest autorem przepisu, to nieładnie.

      • cukiereczek

        Kochani, proszę czytać uważnie. Podana jest inspiracja na dole wpisu.

    • Jakim ciasteczkami można zastąpić użyte przez Panią ciastka, ponieważ nie mogę takich nigdzie znaleźć. Myślałam nad herbatnikami ale z tego co widzę, herbatniki zazwyczaj używa się do ciast bez pieczenia bądź zapieka się taki spod chwilę. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

      • cukiereczek

        My te ciasteczka kupujemy w Netto 🙂
        Można zastąpić ciasteczkami kruchymu, innymi pełnoziarnistymi lub oreo (bez białych środków) tylko wówczas inna będzie ilość masła.

  6. Sernik megaaa!❤

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakuje ?

  7. Zrobiony!
    Szybki i pyszny ❤️

    • cukiereczek

      Justyna cieszę się, że smakuje 😉

  8. Robię dziś ale w prostokącie bo nie mam takiej małej tortownicy a teraz to też nie ma gdzie kupić.

  9. Czy ten sernik jest bardziej zbity, ciężki, czy raczej delikatny i kremowy ? 🙂

    • cukiereczek

      Jest taki pomiędzy 🙂

  10. Dzień dobry! Mam pytanie: czy można ten sernik upiec w funkcji termoobiegu czy lepiej grzanie góra-dół? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

    • cukiereczek

      Lepiej góra-dół.

      • Czy gdy zwiebsze ilosc skladnikow (na tortownice o wymiarze 26 cm) nie wyjdzie zakalec albo nie opadnie?

        • cukiereczek

          Nie ?

          • Sernik pyszny nigdy tak pysznego nie jadłam a jeśli chodzi o wypieki to bardzo kiepsko jest u mnie a wyszedł wyśmienity. Polecam każdemu i bardzo dziękuję za przepis

          • cukiereczek

            Bardzo dziękuję za miły komentarz ❤️

  11. Mam pytanie, pokruszone ciastka połączone z masłem są sypkie, czy tak ma być??? W swoim przepisie pisze pani, że jest to masa.

    • cukiereczek

      Tak, są sypkie i mokre ?

  12. Będę robiła podwójną porcję na Świeta, ile powinnam piec sernik?

    • cukiereczek

      Wówczas proponuje użycie blaszki o wymiarach 23×28 cm (średniej wielkości) – czas pieczenia będzie mniej więcej taki sam.

  13. Serniczek przepyszny. Smakował nawet mojemu bardzo wybrednemu mężowi. Żałuję, że nie zrobiłam zdjęcia.

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło 🙂

  14. Czy można dać pianę z białek? Będzie bardziej puszysty?

    • cukiereczek

      Tak, można. Ale wówczas może opaść po upieczeniu i nie będzie taki ładny, równiutki 😃

      • Chyba zaryzykuje i wstawię naczynie z wodą do piekarnika, może to coś pomoże:)

        • cukiereczek

          O tak, dobry pomysł 😉

  15. Aga

    Cześć. Czy mogę zrobić sernik z podwójnej porcji? Tak żeby wykorzystać 1kg sera. Powinien się zmieścić do tortownicy 24 cm? Pozdrawiam

    • cukiereczek

      Jeśli chcesz zrobić sernik z podwójnej porcji to należy użyć blaszki prostokątnej 25x30cm (aby zachować te samy czasy pieczenia). Tortownica 24cm (a nawet 26cm) będzie za mała.

Pozostaw odpowiedź cukiereczek

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij