Jak co roku dostałam od kolegi z pracy Błażeja mnóstwo jabłek idealnych na szarlotkę - złotych renet. Zapraszam więc do "Weekendowej Cukierenki" na bajeczny deser - szarlotkę, którą podaje na ciepło z bitą śmietaną oprószoną cynamonem i lodami.
Przepis ten jest na średnią blaszkę. Ciasto kruche robi się bardzo szybko. Nie mamy żmudnego wałkowania, ale zamrożone ciasto kroimy i ścieramy na tarce. Nie musimy też ciasta wcześniej podpiekać. Co więcej jabłka możecie sobie przygotować dzień wcześniej lub użyć gotowych jabłek prażonych.
![Szarlotka](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2022/11/Szarlotka-scaled.jpg)
Szarlotka
Przygotowując sami jabłka na szarlotkę zwracajcie uwagę jakiej odmiany używacie. Gwarancją udanego ciasta jest odpowiednia odmiana jabłek - nadająca się do pieczenia. Jabłka szarlotkowe nie puszczają dużo soku i nie rozmiękczą spodu. W zależności od kwaśności jabłek dodajcie mniej lub więcej cukru.
W składnikach na ciasto oprócz masła jest także smalec. Jeśli nie chcecie go dodawać to zastąpcie go taką samą ilością masła.
![Szarlotka, krucha i maślana](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2022/11/Szarlotka-krucha-i-maślana-scaled.jpg)
Szarlotka, krucha i maślana
Więcej przepisów na szarlotki
![Najlepsza szarlotka](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2022/11/Najlepsza-szarlotka-scaled.jpg)
Najlepsza szarlotka
Szybka i prosta do przygotowania, krucha i maślana. Podaj ją na ciepło z lodami i bitą śmietaną.
Najlepsza szarlotka
Składniki:
- KRUCHE CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej (300g),
- 5 łyżek cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 200g zimnego masła,
- 50g zimnego smalcu,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (6g),
- 1 jajko,
- JABŁKA:
- 1 i 1/2 kg jabłek np. szara lub złota reneta, antoniówka
- 3-5 łyżek cukru,
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
JABŁKA: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy an grubych oczkach tarki. Jabłka wkładamy do garnka z grubym dnem i smażymy je przez 15-20 minut aż zaczną się rozpadać i zrobią się gęste, większość wody odparuje. Po uprażeniu jabłka studzimy.
KRUCHE CIASTO: Szklanka o pojemności 250ml. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym. Wysypujemy na stolnicę i dodajemy zimne masło oraz smalec. Siekamy wszystko razem nożem przez kilka minut aż do uzyskania konsystencji kaszki. Dodajemy jajko i jeszcze chwilkę siekamy. Następnie już rękoma zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Zawijamy je w torebki i chowamy do zamrażarki na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Blaszkę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy pierwszą część ciasta z zamrażarki i kroimy w plastry. Plastrami wylepiamy spód foremki. Następnie równomiernie rozkładamy jabłka. Wyjmujemy drugą część ciasta z zamrażarki i ścieramy na grubych oczkach tarki na wierzch jabłek. Ciasto od razu wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 50-55 minut.
Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Podajemy z lodami i bitą śmietaną. Smacznego!
Jeśli przygotujesz szarlotkę to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:
#GotujZCukiereczkiem
Dzisiaj piekłam szarlotkę z tego przepisu ale zamieniłam mąkę na mąkę krupczatke , wyszła mega krucha , pyszna . Ciasto zrobiłam wczoraj wieczorem i leżakowało w lodowce cała noc . Ten przepis pozostanie u mnie na stałe
Cieszę się bardzo ❤️