Szarlotka z bezową pianką

Pogoda za oknem dzisiaj iście jesienna więc i w "Weekendowej Cukierence" ciasto najbardziej kojarzące się z jesienią czyli szarlotka. Szarlotka, ale jaka wyjątkowa, bo z warstwą chrupiącej bezy. Tej pysznej szarlotki wbrew pozorom nie przygotowuję się zbyt długo bowiem jabłka wystarczy tylko zetrzeć i nie musimy już ich prażyć. Szarlotka smakuje wspaniale. Kwaśne jabłka wspaniale współgrają ze słodką bezą. Jeśli nie używacie kwaśnej odmiany jabłek to proponuję nawet całkowicie zrezygnować z cukru. Ciasto po wystudzeniu bardzo ładnie się kroi. Na pewno nie poprzestaniecie na jednym kawałku 🙂

Szarlotka z bezową pianką

Szarlotka z bezową pianką

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE CIASTO:
  • 500g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50g cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 250g zimnego masła,
  • 5 żółtek,
  • Szczypta soli,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%,
  • BEZOWA PIANKA:
  • 5 białek,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • JABŁKA:
  • 1 kg obranych i wydrążonych jabłek np. antonówka, szara reneta,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 5 łyżek bułki tartej
  • DODATKOWO:
  • Cukier puder do oprószenia ciasta

PRZYGOTOWANIE:

KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka i śmietanę. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto dzielimy na 2 części: 1/3 i 2/3.



1/3 ciasta owijamy folią i umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 1 godzinę. Formę prostokątną o wymiarach 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na prostokąt i wykładamy na dno formy. Formę z ciastem chowamy do lodówki na czas przygotowania jabłek i pianki bezowej.

JABŁKA: Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy je z pozostałymi składnikami i wykładamy na kruche ciasto.

BEZOWA PIANKA: Białka ubijamy na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Gdy cukier już się rozpuści to dodajemy cukier puder i chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy tak, aby budyń dobrze się rozprowadził w pianie. Pianę z białek rozprowadzamy delikatnie i równomiernie na jabłkach.

Na pianę z białek ścieramy na grubych oczkach część ciasta, która jest w zamrażarce.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto pieczemy około 50 minut. Gdyby jego wierzch się spiekał to przykrywamy go folią.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego  🙂

Szarlotka z bezową pianką

Szarlotka z bezową pianką

Szarlotka z bezową pianką

Szarlotka z bezową pianką

Inspiracja

6 komentarzy

  1. Czy jabłka powinnam tez z bułką tartą wymieszać?

    • cukiereczek cukiereczek

      Tak, jabłka mieszamy z bułką tartą.

  2. Polecam ten przepis, ciasto wychodzi kruche i delikatne a w połączeniu z jabłkami i pianką po prostu rozpływa się w ustach ❤ przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a smakuje dosłownie wszystkim.

    20180919_221417

    • cukiereczek cukiereczek

      Aleksandra Twoja szarlotka prezentuje się perfekcyjnie 🙂 Cieszę się, że smakowała 😉

  3. Bardzo pyszny jabłecznik 🙂 Dziś znów go piekę.

    20180913_210611

    20180913_182614

    • cukiereczek cukiereczek

      Agata cudnie się prezentuje! 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij