Szarlotka z bezą

Pogoda za oknem dzisiaj iście jesienna więc i w "Weekendowej Cukierence" ciasto najbardziej kojarzące się z jesienią czyli szarlotka. Szarlotka, ale jaka wyjątkowa, bo z warstwą chrupiącej bezy. Tej pysznej szarlotki wbrew pozorom nie przygotowuję się zbyt długo bowiem jabłka wystarczy tylko zetrzeć i nie musimy już ich prażyć. Szarlotka smakuje wspaniale. Kwaśne jabłka wspaniale współgrają ze słodką bezą. Jeśli nie używacie kwaśnej odmiany jabłek to proponuję nawet całkowicie zrezygnować z cukru. Ciasto po wystudzeniu bardzo ładnie się kroi. Na pewno nie poprzestaniecie na jednym kawałku 🙂

Szarlotka z bezową pianką

Szarlotka z bezową pianką

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE CIASTO:
  • 500g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50g cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 250g zimnego masła,
  • 5 żółtek,
  • Szczypta soli,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%,
  • BEZOWA PIANKA:
  • 5 białek,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • JABŁKA:
  • 1 kg obranych i wydrążonych jabłek np. antonówka, szara reneta,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 5 łyżek bułki tartej
  • DODATKOWO:
  • Cukier puder do oprószenia ciasta

PRZYGOTOWANIE:

KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka i śmietanę. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto dzielimy na 2 części: 1/3 i 2/3.



1/3 ciasta owijamy folią i umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 1 godzinę. Formę prostokątną o wymiarach 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na prostokąt i wykładamy na dno formy. Formę z ciastem chowamy do lodówki na czas przygotowania jabłek i pianki bezowej.

JABŁKA: Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy je z pozostałymi składnikami i wykładamy na kruche ciasto.

BEZOWA PIANKA: Białka ubijamy na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Gdy cukier już się rozpuści to dodajemy cukier puder i chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy tak, aby mąka dobrze się rozprowadziła w pianie. Pianę z białek rozprowadzamy delikatnie i równomiernie na jabłkach.

Na pianę z białek ścieramy na grubych oczkach część ciasta, która jest w zamrażarce.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto pieczemy około 50 minut. Gdyby jego wierzch się spiekał to przykrywamy go folią.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego  🙂

Szarlotka z bezową pianką

Szarlotka z bezową pianką

Szarlotka z bezową pianką

Szarlotka z bezową pianką

Inspiracja





44 komentarzy

  1. Czy jabłka powinnam tez z bułką tartą wymieszać?

    • cukiereczek

      Tak, jabłka mieszamy z bułką tartą.

  2. Polecam ten przepis, ciasto wychodzi kruche i delikatne a w połączeniu z jabłkami i pianką po prostu rozpływa się w ustach ❤ przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a smakuje dosłownie wszystkim.

    20180919_221417

    • cukiereczek

      Aleksandra Twoja szarlotka prezentuje się perfekcyjnie 🙂 Cieszę się, że smakowała 😉

  3. Bardzo pyszny jabłecznik 🙂 Dziś znów go piekę.

    20180913_210611

    20180913_182614

    • cukiereczek

      Agata cudnie się prezentuje! 🙂

  4. Czy jabłek nie trzeba odciskać z soku?

    • cukiereczek

      Nie, po to właśnie dajemy bułkę tartą ?

      • Ten przepis to prawdziwy sztos!!!
        Wypróbuj koniecznie!
        Najpyszniejsza szarlotka jaką jadłam!!!

        • cukiereczek

          Wyszła idealna! 🙂

        • Wyszło przepysznie ?

          • cukiereczek

            Bardzo mi miło ❤️

  5. Przepis jest super, szarlotka wyszła pyszna i polecam wszystkim?

    • cukiereczek

      _Luizawb_78 bardzo się cieszę, że smakowała 🙂

  6. Hej mam pytanie spod nie podpiekac? I jabłka surowe??? Dopytuje bo w każdym innym przepisie daje się gotowe że słoika bądź podsmażone.. ciekawy przepis ale obawiam się go ze mi nie wyjdzie ?

    • cukiereczek

      Monika spodu nie podpieramy i jabłka dajemy surowe. Bez obaw, ciasto się uda ? Spójrz tylko na zdjęcia innych czytelników.

  7. Jabłka mają być surowe?????

    • cukiereczek

      Tak.

  8. Wyprobowalam ? i potwierdzam jak panie powyżej super prosty przepis i wyszedł za 1x gorąco polecam… Piana troszkę opadła z mojej winy gdyż zapomniałam o mące ziemniaczanej ale nie zmienia to faktu ze jest pycha i nie przesłodzony pół blaszki strzeliło zaraz po wyjęciu ? hahaha

    • cukiereczek

      Monika cieszę się, że ciasto się udało 😉 Wygląda idealnie!

  9. Moja szarlotka?

    • cukiereczek

      Piękna ?

  10. Ola

    Jaki budyn do pianki? W przepisie nie ma

    • cukiereczek

      Ola do pianki dodajemy mąki ziemniaczanej, nie budyniu.

      • Polecam serdecznie 🙂 .

        • cukiereczek

          Dziękuję 😉

          • Ten przepis to prawdziwy sztos!!!
            Wypróbuj koniecznie!
            Najpyszniejsza szarlotka jaką jadłam.

          • cukiereczek

            Dziękuję za miły komentarz 🙂

  11. Czy moge dodac margaryne zamiast masła?

  12. Szarlotka wyszła rewelacyjna! Wszyscy byli nią zachwyceni 🙂 tylko spód podpiekłam, a jabłka dałam ze słoika i dodatkowo wkroiłam 2 świeże. Polecam wszystkim

    • cukiereczek

      Agata bardzo się cieszę, że smakowała 🙂

  13. Mój numer 1? dziękuję za ten i wiele innych przepisów!

    • cukiereczek

      Sandii dziękuję za miłe słowa 😀

  14. Sama taka robię jest boska. Dodatkowo jabłka na blaszce posypuję orzechami włoskimi ma jeszcze lepszy smak.

    • cukiereczek

      O super pomysł ?

  15. Świetny przepis na pyszny deser! Piękne zdjęcia! Gratulacje 🙂

    • cukiereczek

      Dziękuję!

  16. Dzisiaj zrobiłam, wszystko to prawda, łatwa i pyszna 😊

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję ♥️

  17. Przepis jest najlepszy! Nie jest to jakiś płaski jabłecznik, tylko piękna wysoka szarotka i super mix faktur, od chrupiącej góry, przez puszystą bezę do aromatycznych miękkich jabłek. Wszystkim bardzo smakuje, a w połączeniu z lodami waniliowymi jeszcze bardziej podbija się smak jabłek 🥰

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miły komentarz 🤗

Zostaw odpowiedź