Szarlotka chmurka

Pora na kolejny przepis na szarlotkę w "Weekendowej Cukierence". Szarlotka chmurka to ciasto inspirowane słynną malinową chmurką czyli kruchym ciastem z malinami w galaretce, kremem śmietankowym i bezą. Zamiast galaretki z malinami mamy jabłka. Jabłka nie są w galaretce, a pieczone razem z kruchym ciastem. Kruche ciasto jest niezwykle kruche bowiem przygotowuje się je poprzez ucieranie masła, a nie siekanie nożem z pozostałymi składnikami.Kropką nad i w tym cieście jest kruchutka beza i pysznym krem śmietankowy.

Cóż mogę napisać, ciasto jest dość pracochłonne, ale smakuje obłędnie 😉

Szarlotka chmurka

Szarlotka chmurka

SKŁADNIKI:

  • CIASTO KRUCHE:
  • 100g masła,
  • 2 czubate łyżki cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 170g mąki,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • JABŁKA:
  • 750g obranych jabłek (np. szara reneta),
  • 3 i ½ łyżki bułki tartej,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • KREM ŚMIETANKOWY:
  • 500g śmietany kremówki,
  • 250g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • BEZA:
  • 3 białka z jajek klasy L (około 100g),
  • 150g drobnego cukru do wypieków,
  • ¾ łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • ¾ łyżeczki octu winnego,

PRZYGOTOWANIE:

JABŁKA: Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy je z cukrem, cynamonem i bułką tartą tuż przez wyłożeniem na kruchy spód.

CIASTO KRUCHE: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier puder. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia.

Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką wykładamy ciasto i rozprowadzamy je na całej blaszce, wyrównujemy. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do zarumieniania, około 15 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy.

Następnie na ciasto wykładamy równomiernie jabłka. Pieczemy je 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.

KREM ŚMIETANKOWY: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i cukier puder i miksujemy do połączenia składników. Krem śmietankowy wykładamy na jabłka, wyrównujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki.

BEZA: Białka przekładamy do miski i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Wówczas stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Po każdej dodanej łyżce cukru miksujemy około 2 minut. Miksujemy tak długo, aż dodamy cały cukier. Wówczas zatrzymujemy mikser, zbieramy ewentualnie ze ścianek cukier, który się nie połączył z białkami i dodajemy go do środka. Ubijamy razem jeszcze 3 minuty. Powinniśmy otrzymać gęstą, błyszczącą pianę bezową. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet winny i miksujemy 30 sekund.

Blaszkę, w której piekliśmy nasze ciasto, odwracamy do góry dnem i na wierzchu układamy papier do pieczenia. Pianę bezową wykładamy na papier. Wykładamy ją szybko i sprawnie, staramy się długo nie formować, wyrównujemy. Bezę suszymy w piekarniku nagrzanym do 90 stopni, termoobieg, około 1,5h.

Po wysuszeniu bezę studzimy i wykładamy na wierzch kremu.

Życzę smacznego!

Szarlotka chmurka

Szarlotka chmurka

Inspiracja





12 komentarzy

  1. kkk

    świetne ciasto…goście się zachwycali…większość mówiła że nawet lepsza niż malinowa chmurka która jest juz popularna od dłuższego czasu.

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło 🙂

  2. To ciasto jest przepyszne i mimo kilku warstw wcale nie potwornie pracochłonne. Jedyne co, to troszkę zmniejszyłam ilości cukru, ale co kto lubi ?

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowało 😉

  3. Mam pytanie dlaczego przy pieczeniu bezy do góry dnem odwracamy blaszkę?

    • cukiereczek

      Aby łatwo później zdjąć bezę z papieru. Nie złamie się wówczas przy przenoszeniu.

  4. Witam. A czy przy krojeniu jabłka się nie rozpadają?

    • cukiereczek

      Nie ? Jabłka w tym przepisie są dość stabilne.

  5. chciałam zapytać czy do bezy zamiast octu winnego mogę dać sok z cytryny ,jak studzić bezę przy zamkniętym piekarniku czy lekko uchylić i jak długo studzić ,czy bezę przenosimy do piekarnika razem z tą formą z papierem na którym jest beza czy po nałożeniu bezy na papier ,formę odrzucamy.Bardzo proszę o odpowiedź.pozdrawiam.Urszula.

    • cukiereczek

      Tak, można dać sok z cytryny. Nie formy nie odrzucamy. Bezę pieczemy razem z formą. Ja wyłączam piekarnik i zostawiam bezę w środku do całkowitego ostygnięcia. Drzwiczki mam zamknięte.

  6. j. w

  7. chciałam zapytać ,czy zamiast octu winnego mogę dać do bezy sok z cytryny, jak studzić bezę już po wysuszeniu przy zamkniętym piekarniku czy lekko uchylonym i jak długo ją studzić, czy beza ma być włożona do piekarnika razem z blaszką , czy po wyłożeniu bezy na papier, blaszkę odrzucamy.Bardzo proszę o odpowiedź.Pozdrawiam.Urszula

Zostaw odpowiedź