Szarlotka chmurka

Pora na kolejny przepis na szarlotkę w "Weekendowej Cukierence". Szarlotka chmurka to ciasto inspirowane słynną malinową chmurką czyli kruchym ciastem z malinami w galaretce, kremem śmietankowym i bezą. Zamiast galaretki z malinami mamy jabłka. Jabłka nie są w galaretce, a pieczone razem z kruchym ciastem. Kruche ciasto jest niezwykle kruche bowiem przygotowuje się je poprzez ucieranie masła, a nie siekanie nożem z pozostałymi składnikami.Kropką nad i w tym cieście jest kruchutka beza i pysznym krem śmietankowy.

Cóż mogę napisać, ciasto jest dość pracochłonne, ale smakuje obłędnie 😉

Szarlotka chmurka

Szarlotka chmurka

SKŁADNIKI:

  • CIASTO KRUCHE:
  • 100g masła,
  • 2 czubate łyżki cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 170g mąki,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • JABŁKA:
  • 750g obranych jabłek (np. szara reneta),
  • 3 i ½ łyżki bułki tartej,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • KREM ŚMIETANKOWY:
  • 500g śmietany kremówki,
  • 250g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • BEZA:
  • 3 białka z jajek klasy L (około 100g),
  • 150g drobnego cukru do wypieków,
  • ¾ łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • ¾ łyżeczki octu winnego,

PRZYGOTOWANIE:

JABŁKA: Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy je z cukrem, cynamonem i bułką tartą tuż przez wyłożeniem na kruchy spód.

CIASTO KRUCHE: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier puder. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia.

Blaszkę o wymiarach 22x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką wykładamy ciasto i rozprowadzamy je na całej blaszce, wyrównujemy. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do zarumieniania, około 15 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy.

Następnie na ciasto wykładamy równomiernie jabłka. Pieczemy je 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.

KREM ŚMIETANKOWY: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i cukier puder i miksujemy do połączenia składników. Krem śmietankowy wykładamy na jabłka, wyrównujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki.

BEZA: Białka przekładamy do miski i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Wówczas stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Po każdej dodanej łyżce cukru miksujemy około 2 minut. Miksujemy tak długo, aż dodamy cały cukier. Wówczas zatrzymujemy mikser, zbieramy ewentualnie ze ścianek cukier, który się nie połączył z białkami i dodajemy go do środka. Ubijamy razem jeszcze 3 minuty. Powinniśmy otrzymać gęstą, błyszczącą pianę bezową. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet winny i miksujemy 30 sekund.

Blaszkę, w której piekliśmy nasze ciasto, odwracamy do góry dnem i na wierzchu układamy papier do pieczenia. Pianę bezową wykładamy na papier. Wykładamy ją szybko i sprawnie, staramy się długo nie formować, wyrównujemy. Bezę suszymy w piekarniku nagrzanym do 90 stopni, termoobieg, około 1,5h.

Po wysuszeniu bezę studzimy i wykładamy na wierzch kremu.

Życzę smacznego!

Szarlotka chmurka

Szarlotka chmurka

Inspiracja

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij