Szarlotka ucierana

To szarlotka inna niż wszystkie, bo bazuje na cieście ucieranym. Jest miękka, wilgotna i puszysta. Jest także szybka i prosta do przygotowania. Lubimy ją podawać z kleksem bitej śmietany. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pierwszy jesienny przepis.

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 250g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej + 1 łyżka,
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • JABŁKA
  • 1,5kg jabłek,
  • Sok z ½ cytryny,
  • ½ szklanki wody,
  • 2-5 łyżek cukru lub do smaku,

PRZYGOTOWANIE:

JABŁKA: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kostkę. Do rondla wlewamy wodę, sok z cytryny i dodajemy jabłka. Prużymy je na wolnym ogniu bez przykrycia aż większość wody z nich odparuję. Stopniowo dodajemy cukier. W zależności od rodzaju jabłek dodajemy mniej lub więcej cukru. Masa jabłkowa powinna być raczej mało słodka. Jabłka muszą być dobrze odparowane. Powinniśmy uzyskać gęsty mus. Cześć jabłek może pozostać nierozgotowanych.

Jabłka studzimy.

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Formę 37x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.

Do miski wkładamy masło. Dodajemy cukier i aromat waniliowy. Miksujemy je razem mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej (5-7min). Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy po 20s po każdym dodaniu. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia na wolnych obrotach. Na sam koniec dodajemy śmietanę i miksujemy. Kolejno dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia składników. Ciasto jest gotowe.

Połowę ciasta wykładamy do foremki i wyrównujemy. Kolejno wykładamy wszystkie jabłka i delikatnie rozprowadzamy je na cieście.  Należy uważać, aby nie wymieszać ciasta z jabłkami. Na wierzch wykładamy resztę ciasta i wyrównujemy.

Ciasto pieczemy około 40-60 minut tzn. do suchego patyczka.

Po wystudzeniu możemy oprószyć je cukrem pudrem.

Życzę smacznego!

Szarlotka ucierana

Szarlotka ucierana

2 komentarzy

  1. Kolejne pyszne ciasto dziekuje za super przepis

    • cukiereczek cukiereczek

      Cieszę się, że smakowało 😏

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij