Tort fryzyjski stał się HITEM na moim blogu. Pieczecie go chętnie i cieszę się, że zostawiacie zdjęcia swoich torcików w komentarzu. Są piękne!
Przypomnę tylko, że tort fryzyjski to wypiek, który wywodzi się z kuchni niemieckiej. To kruche blaty pieczone razem z kruszonką przełożone powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną. Charakterystyczna dla tego wypieku jest fajna dekoracja z ułożonych promieniście kawałków ciasta. Tort robi się dość szybko. Nie jest za trudny do wykonania. A co może być lepszego niż jeden duży tort? A no kilkanaście słodziutkich, malusich torcików 🙂
Mój mąż nie dawno obchodził urodziny. Spytany o to, jaki tort chciałby mieć, bez wahania odpowiedział, że tort fryzyjski. Przygotowałam mu więc taki. Ale jedząc go napomknęłam, że fajnie byłoby zrobić takie mini torciki. Super by wyglądały i świetnie sprawdziłyby się na słodkie stoły... Wieczorem mieliśmy ponownie zrobić tort fryzyjski, aby mąż mógł zanieść go do pracy jako poczęstunek urodzinowy. Ale zdziwiło mnie zachowanie męża, bo dzielił ciasto i robił z nich kuleczki. Spytany, co robi odpowiedział "mini torciki". I tak o to całą noc piekł ciastka, a rano przełożyliśmy je kremem i powidłami. Tak o to powstały najładniejsze i najpyszniejsze kruche torciki - całe w wykonaniu Michała. Mój mąż ma bzika na punkcie słodkich wypieków tak jak i ja 🙂 Mężu, torciki wyszły Ci genialne!
Więcej przepisów na mini słodkości
To mini wersja jednego z naszych ulubionych tortów: kruche ciastka z kruszonką przełożone kremem śmietankowym i powidłami śliwkowymi.
Mini torciki fryzyjskie
Składniki (12 sztuk):
- CIASTO:
- 250g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 opakowania cukru wanilinowego (2x16g),
- 150g gęstej śmietany 18%,
- 175g zimnego masła,
- KRUSZONKA:
- 180g mąki pszennej,
- 75g cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 100g zimnego masła,
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 400g śmietany kremówki,
- 250g serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- DODATKOWO:
- 300g powideł śliwkowych,
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
KRUSZONKA: Mąkę pszenną mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem. Dodajemy zimne masło i rękoma rozcieramy tworząc kruszonkę. Na czas przygotowania ciasta kruszonkę chowamy do lodówki.
CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z cukrem wanilinowym, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem do uzyskania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy zimną śmietanę i jeszcze chwilkę siekamy nożem, a następnie już rękoma zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do schłodzenia do lodówki na 1h. Po tym czasie ciasto dzielimy na 36 równych części (po około 16g każda) i formujemy z nich kulki. Gdy będziemy pracować z kilkoma częściami ciasta to pozostałe kulki trzymamy w lodówce.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia. Blaty trzeba piec na 2-3 razy. Do przygotowania blatów potrzebne będą takie małe ranty cukiernicze o średnicy 8cm (TUTAJ możecie zobaczyć jakie). Rant ustawiamy na papierze do pieczenia i do środka wkładamy jedną kuleczkę ciasta. Palcami wylepiamy ciastem spód rantu. Ciasto będzie dość klejące. Można palce oprószyć odrobiną mąki. Gdy będziemy pracować z kilkoma częściami ciasta to pozostałe kulki trzymamy w lodówce W ten sposób przygotowujemy 36 blatów. Na blaty wykładamy porcję kruszonki (około 10g). lekko dociskając ją do ciasta. Blaszkę z gotowymi, surowymi blatami wkładamy do lodówki na 30 minut, aby ciasto ponownie się schłodziło przed pieczeniem.
Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, góra-dół. Ciastka pieczemy około 8-10 minut, do ładnego zarumienienia. Ciastka pozostawiamy do wystudzenia na blaszce. Najpierw będą miękkie, ale gdy ostygną to stwardnieją.
Pieczemy 36 takich samych ciastek z kruszonką. Z tym, że 12 ciastek od razu ciepłe kroimy na 6 równych części. Ciastka trzeba pokroić ciepłe, żeby się nie kruszyło.
KREM ŚMIETANKOWY: Schłodzoną śmietanę kremówkę i serek mascarpone ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Krem śmietankowy przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego.
ZŁOŻENIE TORCIKÓW: Na tacce układamy pierwsze kruche ciastko. Smarujemy je równomiernie porcją powideł śliwkowych (około 12g). Następnie wykładamy połowę kremu śmietankowego za pomocą szprycy z końcówką gwiazdką Wilton 1M. Układamy drugie ciastko i smarujemy je równomiernie porcją powideł śliwkowych (około 12g). Następnie wykładamy resztę kremu śmietankowego starając się zrobić 6 większych gwiazdek po okręgu ciasta. O te gwiazdki opieramy kawałki pokrojonego ciasteczka.
W ten sposób przygotowujemy 12 takich samych mini torcików.
Torciki odstawiamy do lodówki na min.8h, a najlepiej na całą noc. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Życzę smacznego!
Dziś zrobiłam na urodziny męża, cudnie się prezentują ❤️
Super 😉♥️
Witam, czy nie posiadając rantów mogę rozwałkować ciasto między arkuszami papieru i wycinać ciasteczka a następnie je upiec? Czy muszą się piec w tych rantach?
Oczywiście 🤗 Można je spokojnie upiec bez rancików 😉