W "Weekendowej Cukierence" prezentuje niezaprzeczalnie najlepsze ciasto kruche - tym razem w wersji z truskawkami. To ciasto przygotowuje z różnymi owocami: z jagodami, truskawkami, malinami, a jesienią ze śliwkami i jabłkami. Ciasto zawsze się udaje, jest pyszne, smakuje każdemu.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta z truskawkami.
Ciasto jest proste do przygotowania choć pracochłonne. Sekretem udanego kruchego ciasta jest wcześniejsze schłodzenie. Powinniśmy zimne ciasto wkładać do nagrzanego piekarnika. Aby białka ubiły się na puszystą pianę musimy przede wszystkim oddzielić je dokładnie od żółtek. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera, dopiero pod sam koniec, gdy piana już jest sztywna, dosypujemy stopniowo cukier i dalej ubijamy na wysokich obrotach. Po dodaniu proszku budyniowego i oleju miksujemy już na niskich obrotach - tylko do połączenia składników, nie za długo, aby piana nam nie opadła. Dzięki tym wskazówkom warstwa piankowa wyjdzie nam lekka jak chmurka i wysoka 🙂
Więcej przepisów na ciasta z truskawkami
- Puszyste ciasto z truskawkami
- Sernik na zimno z truskawkami
- Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami
- Torcik serowy z truskawkami
Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką
SKŁADNIKI:
-
KRUCHE CIASTO:
-
2,5 szklanki mąki pszennej,
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-
3 łyżki cukru pudru,
-
250g zimnego masła,
-
5 żółtek,
-
RÓŻOWA BUDYNIOWA PIANKA:
-
5 białek,
-
1 cukier wanilinowy (16g),
-
1 szklanka cukru,
-
2 budynie malinowe (każdy po 40g),
-
½ szklanki oleju,
-
DODATKOWO:
-
300-400g truskawek świeżych lub mrożonych,
-
Cukier puder do oprószenia ciasta
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma.
Ciasto dzielimy na 2 części: 40% i 60%, owijamy je folią i umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 1 godzinę.
* Ciasto możesz przygotować wcześniej i trzymać w zamrażarce kilka dni.Ciasto, które spędzi więcej czasu w zamrażarce (więcej niż 1h) będzie dość twarde. Żeby łatwiej się ścierało to wyjmij je z zamrażarki do lodówki około 45 minut wcześniej.
Formę prostokątną o wymiarach 35x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Większą część ciasta (60%) wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy (na grubych oczkach tarki) do foremki, delikatnie uklepujemy i wyrównujemy.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Ciasto studzimy.
BUDYNIOWA PIANKA: Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo oba rodzaje cukru i dalej ubijamy.
Następnie dodajemy budynie w proszku i miksujemy tak, aby budyń dobrze się rozprowadził w pianie. Kolejno ciurkiem wlewamy olej i jeszcze chwilkę miksujemy.
Na wystudzony spód wykładamy budyniową pianką, wyrównujemy. Piankę równomiernie posypujemy umytymi i osuszonymi truskawkami (większe truskawki kroimy). Na truskawki ścieramy resztę kruchego ciasta (40%). Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeżeli używamy truskawek mrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej, dajemy zamrożone.
Może spodobają Ci się także:
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ
KRUCHE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI
KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ
bardzo lubię to ciacho 🙂
Aniu, ja również 🙂
Łatwy i szybki przepis ! A ciacho przepyszne ???
Bardzo mi miło ?
Polecam 🩷 przepyszne ciasto!
Początkowo miałam obawy, że pianka wyjdzie bez smaku (bo nie przepadam za piankowymi i kremowymi ciastami) ale dzięki budyniowi wyszła smakowicie 🤩 takiego ciasta jeszcze nie jadłam! Koniecznie spróbujcie 😁
Bardzo się cieszę, że smakuje 😃
Czy białka można ubić zimne prosto z lodówki ? Ciasto zrobiłam wcześniej to białka do lodówki poszły 🙂 i co zrobić żeby piana nie opadała zawsze niestety ładnie urośnie a później mało co z niej jest.
Lepszym rozwiązaniem są białka o temperaturze pokojowe, ale takie z lodówki też się ubiją. A może za dużo owoców jest na piance i opada? Albo chwilkę dłużej piec (ewentualnie przykryć jak się spieka). Lub mieszać bardzo delikatnie z olejem i budyniem, żeby piana była najbardziej puszysta.
Robiłam to ciasto z jagodami, muszę wypróbować z truskawkami, bo wygląda pysznie 😉
Magda polecam, z truskawkami jest równie pyszne 😉
Czy budynie mają być z cukrem czy bez?
Martyna bez cukru.
A jak mam z cukrem to zmniejszyć po prostu ilość cukru do białek ?
Martyna dokładnie tak.
O ile zmniejszyć ilość cukru jeśli mam budynie z cukrem ?
Nie wiem ile g ma budyń z cukrem. Standardowy budyń na 0,5l mleka ma około 40g.
Czy zamiast masła może być margaryna? 🙂
Tak.
Pyszne, niezawodne ciasto, które zawsze wychodzi. Mięciutkie,zwlaszcza na drugi dzień.
Cieszę się, że smakuje ❤️