Kruche ciasto z brzoskwinią

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 W taką pogodę jak dziś pewnie przydadzą się domowe lody albo lemoniada. Ale ponieważ tradycją w wielu domach jest pieczenia ciasta na niedzielę to polecam Wam w miarę proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami, na które sezon trwa. Brzoskwinie w takim wydaniu smakują wyśmienicie. Pamiętajcie jednak, aby przy kruchym cieście zawsze wkładać zimne ciasto do gorącego piekarnika. Udanych wypieków.

Kruche ciasto z brzoskwinią

Kruche ciasto z brzoskwinią

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 300g mąki,
  • 200g masła,
  • 100g cukru,
  • 5 żółtek,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • MASA BRZOSKWINIOWA:
  • 1 kg brzoskwiń,
  • 5-6 łyżek cukru,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 1 szklanka wody,
  • Cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Dodajemy żółtka, chwilkę jeszcze siekamy i zagniatamy ciasto rękoma. Ciasto dzielimy w proporcji 30% i 70 % i odkładamy do zamrażarki na 1-2 godziny. Po tym czasie formę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach do foremki, wyrównujemy i lekko dociskamy. Formę wkładamy do lodówki, ciasto powinno być zimne, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zimne ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i podpiekamy spód około 15-20 minut. Można go obciążyć ceramicznymi kulkami.

MASA BRZOSKWINIOWA: Brzoskwinie myjemy i kroimy w kostkę. Umieszczamy je w garnku, podlewamy odrobiną wody i smażymy kilkadziesiąt minut aż zaczną się rozpadać. Pod koniec duszenia dodajemy cukier. Budynie rozrabiamy w wodzie i wlewamy do brzoskwiń. Masę zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Masę studzimy.

Na podpieczony spód wykładamy wystudzoną masę brzoskwiniową. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Ciasto pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Życzę smacznego 🙂

Kruche ciasto z brzoskwinią

Kruche ciasto z brzoskwinią

Kruche ciasto z brzoskwinią

Kruche ciasto z brzoskwinią

Kruche ciasto z brzoskwinią

Kruche ciasto z brzoskwinią

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij