Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Święta dokładnie za miesiąc więc prezentuję Wam przepis na pyszne ciasto z makiem. To najlepszy makowiec jaki jadłam. Mama zazwyczaj pieczenie tradycyjny zwijany makowiec, a ja w zeszłym roku zrobiłam jej konkurencję z makowcem kruchym z budyniową pianką. Cała rodzina bardzo go chwaliła. Przygotowanie ciasta składa się z kilku etapów. Najpierw zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je. Następnie ciasto ścieramy i podpiekamy. Kolejno przygotowujemy masę makową i budyniową piankę. Przy masie makowej warto pamiętać, aby ubite białka dodać tuż przed wyłożeniem masy na kruchy spód. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
SKŁADNIKI:
- KRUCHE CIASTO:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 250g zimnego masła,
- 5 żółtek,
- BUDYNIOWA PIANKA:
- 5 białek,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 1 szklanka cukru,
- 2 budynie waniliowe (każdy po 40g),
- ½ szklanki oleju,
- MASA MAKOWA:
- 3 szklanki maku,
- 2 jajka,
- 50g masła,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 100g miodu,
- 50g rodzynek,
- 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 50g suszonej żurawiny,
- ½ łyżeczki aromatu migdałowego,
- DODATKOWO:
- Cukier puder do oprószenia ciasta
PRZYGOTOWANIE:
KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma.

Przygotowanie kruchego ciasta
Ciasto dzielimy na 2 części: 40% i 60%, owijamy je folią i umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 1 godzinę.

Ciasto dzielimy na 2 części i zamrażamy
Formę prostokątną o wymiarach 33x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Większą część ciasta (60%) wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy (na grubych oczkach tarki) do foremki, delikatnie uklepujemy i wyrównujemy.

Zamrożone ciasto ścieramy na grubych oczkach tarki
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Ciasto studzimy.
MASA MAKOWA: Mak zalewamy wrzącą wodą tak, aby woda całkowicie zakryła mak. Odstawiamy go do wystudzenia.

Mak zalewamy gorącą wodą, a po wystudzeniu dokładnie odciskamy.
Następnie mak dokładnie odsączamy na sicie. Mak mielimy trzy razy w maszynce do mielenia mięsa.

Mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia mięsa.
Do miski wkładamy miękkie masło, miód i cukier. Ucieramy razem mikserem do powstania jasnej i puszystej masy maślanej (około 5 minut). Dodajemy jedno żółtko i ucieramy 30 sekund. Dodajemy drugie żółtko i ucieramy 30sekund. Następnie dodajemy mak i mieszamy do połączenia. Dodajemy skórkę pomarańczową, rodzynki, żurawinę i aromat migdałowy, mieszamy.

Przygotowanie masy makowej.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy je delikatnie i dokładnie z masą makową. Białka mieszamy z makiem tuż przez wyłożeniem na kruchy spód. W innym wypadku białka opadną, a mak podejdzie wodą.
BUDYNIOWA PIANKA: Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy oba rodzaje cukru i dalej ubijamy. Następnie dodajemy budynie w proszku i miksujemy tak, aby budyń dobrze się rozprowadził w pianie. Kolejno ciurkiem wlewamy olej i jeszcze chwilkę miksujemy.

Przygotowanie budyniowej pianki

Przygotowanie budyniowej pianki
ZŁOŻENIE CIASTA: Na wystudzony spód wykładamy równomiernie masę makową. Następnie wykładamy delikatnie budyniową pianką, wyrównujemy. Kolejno ścieramy resztę kruchego ciasta (40%). Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂
szkoda, że nie lubię maku bo wygląda apetycznie 🙂
Świetny przepis, ciasto rewelacja.
Polecam
Prezentuję się perfekcyjnie ?
Czy mozna uzyc gotowego maku z puszki? I czy trzeba dodawac bialka przed pieczeniem zeby byl puszsty?
Myślę, że można użyć maku z puszki. Ale niestety nie wiem czy dodawać do niego białko ponieważ nigdy takiego maku nie używałam. Nie wiem jaką ma konsystencję.
Wyszło przepysznie! Robiłam na gotowej masie makowej, wystarczyło tylko dodać trochę wody i cukru do smaku. Na pewno jeszcze nie raz będzie u nas na stole 🙂
Bardzo mi miło 🙂
Dobry wieczór, a jakich proporcji użyć na keksowke? I ile gotowego maku (z puszki) wtedy nałożyć?
Myślę, że na długą keksowkę (12*35cm) należy przygotować ciasto z połowy porcji. Około 400-500g gotowej masy makowej.
Mega pyszne ciacho! Dzięki piance rozpływa się w ustach ?
Przepis mega! Dzięki piance rozpływa się w ustach !
Wygląda pyyysznie 😉
Hej! Ile gram to 3 szkl maku bo chce kupić mielony mak już 🙂
Około 400g ?
Klasyczny makowiec z przepyszną pianką. Od kilku lat marzy mi się jeszcze jakiś extra seromak, cukiereczku wymyślisz coś na kolejne święta:)?
Haha postaram się 💜 Dziękuję za zdjęcie!
Próbował ktoś robić z makiem z puszki?Czy ciasto wyszlo?Jakiej marki mak wybrać?
Cześć:) mam pytanie 2.5 szklanki mąki to tak mniej więcej ile gram będzie??
Jedna szklanka mąki waży około 150g.
Witam,mam pytanie czy opcjonalnie mogę użyć gotowej masy makowej z puszki?
Pewnie 😍
Dobry wieczór. Gdy mam gotowy mak z puszki to dodawać jajka ?
Niestety nie wiem. Nigdy nie pracowałam z makiem z puszki 😔