Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Dziś kolejna propozycja na ciasto z jagodami. Jest to ciasto kruche przygotowane z pianką na białkach z dodatkiem budyniu oraz jagodami. To ciasto rozpływa się w ustach i jest leciutkie niczym chmurka. Nie może go zabraknąć u mnie letnią porą. Każdemu smakuje, jest łatwe i tanie w przygotowaniu. Gorąco je polecam 🙂
Więcej przepisów na ciasta z jagodami
- Ciasto kokosowe z jagodami
- Ciasto kruszonkowe z jagodami
- Ciasto jogurtowe z jagodami
- Ciasto maślankowe z jagodami
Idealnie kruche ciasto. Pyszna pianka, która łączy w sobie smak bezy i budyniu. A do tego soczyste i kwaskowate owoce, które przełamują słodycz pozostałych składników. To ciasto jest przepyszne!
Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką
SKŁADNIKI:
- KRUCHE CIASTO:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
- 3 łyżki cukru pudru,
- 250g zimnego masła,
- 5 żółtek,
- BUDYNIOWA PIANKA:
- 5 białek,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 1 szklanka cukru (200g),
- 2 budynie waniliowe (każdy po 40g),
- ½ szklanki oleju,
- DODATKOWO:
- 350-400g jagód świeżych lub mrożonych,
- Cukier puder do oprószenia ciasta
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma.
Ciasto dzielimy na 2 części: 40% i 60%, owijamy je folią i umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 1 godzinę.
Formę prostokątną o wymiarach 35x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, góra-dół. Większą część ciasta (60%) wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy (na grubych oczkach tarki) do foremki, delikatnie uklepujemy i wyrównujemy.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Ciasto studzimy.
Na wystudzony spód wykładamy budyniową pianką, wyrównujemy. Piankę równomiernie posypujemy jagodami. Na jagody ścieramy resztę kruchego ciasta (40%). Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
BUDYNIOWA PIANKA: Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy oba rodzaje cukru, łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Ubijamy około 1 minuty po każdej dodanej łyżce cukru.
Następnie dodajemy budynie w proszku i miksujemy tak, aby budyń dobrze się rozprowadził w pianie. Kolejno ciurkiem wlewamy olej i jeszcze chwilkę miksujemy na niższych obrotach.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeżeli używamy jagód mrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej, dajemy zamrożone.
Bardzo smaczne ciacho, oko cieszy 🙂
bardzo lubię to ciacho z pianką 🙂
Ciasto zamiast z jagodami, upiekłam z malinami, wyszło rewelacyjne:) bardzo polecam:) ps. Teść nie lubi owoców, a tu ciasto zniknęło w mgnieniu oka:) o czymś to świadczy:))
Aniu, dziękuję za przemiły komentarz 🙂 Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂
Super ciacho! Robię je zawsze z owocami sezonowymi i nie pamiętam by kiedykolwiek się nie udało. Dziękuję za ten genialny przepis.Super blog! 🙂
Justyna, dzięki za miły komentarz!
Pozdrawiam ciepło,
Kasia
Wyszło rewelacyjnie. Chcę upiec z wiśniami ale lepiej dać świeże czy te zrobione w syropie?
Myślę, że świeże sprawdzą się super 😉
Super ciasto! Wyszło pyszne! ?
Bardzo mi miło 🙂
Przepyszne ciasto!!! Jedno z moich ulubionych:)
Cieszę się, że smakuje ?