Ciasto na maślance z jagodami i kruszonką

Prezentuję Wam dziś w "Weekendowej Cukierence" jedno z moich ulubionych ciast ucieranych. Robię je z różnymi owocami sezonowymi. Wychodzi puszyste, wysokie, długo utrzymuję świeżość. Ciasto na maślance to coś pomiędzy ciastem drożdżowym, a ucieranym.

Najważniejszą rzeczą przy wykonaniu ciasta jest użycie składników o temperaturze pokojowej. Unikniemy w ten sposób zakalca. Kolejną istotną sprawą są owoce. Jeśli używamy owoców mrożonych to trzeba je wcześniej rozmrozić i dokładnie osuszyć. Białka dość długo ubijamy na sztywną pianę. Cukier dodajemy łyżka po łyżce, stopniowo. Co więcej, po dodaniu maślanki ciasto mieszamy już krótko, szpatułką,

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • ½ szklanki oleju,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 500g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 400g jagód,
  • KRUSZONKA:
  • 70g miękkiego masła,
  • 10 łyżek mąki pszennej,
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • 4 łyżki cukru,

PRZYGOTOWANIE:

KRUSZONKA: Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce. Wyrabiamy je między palcami aż uzyskamy postać kruszonki. Kruszonkę odstawiamy na bok.

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym.

Białka ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijamy kilka minut. Po zużyciu całego cukru powinniśmy otrzymać gęstą, sztywną, błyszczącą pianę. Dodajemy po 1 żółtku i dalej ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Następnie ciurkiem wlewamy olej i jeszcze chwilkę ubijamy. W tym momencie piana może opaść, ale nie należy się tym przejmować.

Kolejno do ciasta dodajemy maślankę i mąkę. Mieszamy już wszystkie składniki szpatułką, krótko – tylko do połączenia.

Ciasto przekładamy do formy 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wykładamy równomiernie jagody. Następnie całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni tzn. do suchego patyczka.

Jeśli używamy jagód mrożonych to należy je wcześniej rozmrozić i osączyć dokładnie na ręczniku papierowym.

Życzę smacznego!

Ciasto na maślance z jagodami i kruszonką

Ciasto na maślance z jagodami i kruszonką

Inspiracja

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij