Kokosowe ciasto jagodowe z limonką

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam na pyszne i szybkie do przygotowania egzotyczne ciasto, do którego przygotowania użyłam zapasu mrożonych jagód. Ciasto jest wilgotne, delikatne i puszyste. Świetnie sprawdzi się na letni podwieczorek czy piknik. Skórka i sok z limonki oraz wiórki kokosowe nadają mu niezwykłego smaku. Od tego ciasta nie można się oderwać 🙂 Moi bliscy zajadali kawałeczek za kawałeczkiem. Możemy do jego przygotowania użyć jagód świeżych bądź mrożonych.

Kokosowe ciasto jagodowe z limonką

Kokosowe ciasto jagodowe z limonką

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki jagód,
  • Sok i skórka starta z 1 limonki,
  • 1 szklanka cukru,
  • ¾ szklanki maślanki,
  • 180g masła,
  • 3 duże jajka,
  • Szczypta soli,
  • 1 szklanka lekko ubitych wiórek kokosowych,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 i ¾ szklanki mąki,
  • Cukier puder do oprószenia ciasta,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wkładamy masło i cukier. Ucieramy je mikserem na jasną i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30s po dodaniu każdego jajka. Kolejno dodajemy na przemian suche składniki oraz maślankę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy skórkę i sok z limonki.

Ciasto przelewamy do prostokątnej formy (22x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta i równomiernie wysypujemy jagody.

Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).

Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego 🙂

Kokosowe ciasto jagodowe z limonką

Kokosowe ciasto jagodowe z limonką





1 Komentarz

  1. ciacho w sam raz do kawki 🙂

Zostaw odpowiedź