Ciasto jogurtowe z jagodami

Dzięki zapasom zrobionymi latem możemy się teraz cieszyć smakiem ciasta z jagodami. Zapraszam na troszkę lata tej jesieni w "Weekendowej Cukierence".

Ciasto jogurtowe z jagodami to pyszne ciasto ucierane z owocami polane lukrem. Ciasto jest mięciutkie i puszyste, a przy tym wilgotne. Świetnie smakują nawet 2 dni po przygotowaniu. Długo utrzymują świeżość. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Ciasta z dodatkiem jogurtu są może nie tak chętnie przygotowane jak inne wypieki, a to z uwagi na ryzyko zakalca. Aby uchronić się przed zakalcem trzeba tylko przestrzegać kilku zasad:

  1. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Po dodaniu jogurtu i suchych składników miksujemy krótko, na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia składników.
  3. Nie otwieramy niepotrzebnie piekarnika podczas pieczenia.
  4. Delikatnie uchylamy drzwiczki i patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest już upieczone. Jeśli patyczek jest oblepiony ciastem tzn. że ciasto potrzebuje jeszcze trochę czasu w piekarniku. Jeśli patyczek jest suchy tzn., że ciasto jest już gotowe.
  5. Ciasto studzimy najpierw w foremce, a po kilkunastu minutach wyjmujemy je na kratkę.
  6. Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Ciasto jogurtowe z jagodami

Ciasto jogurtowe z jagodami

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 165g masła,
  • 150g cukru (3/4 szklanki),
  • 8g cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 270g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 250g jagód,
  • LUKIER:
  • 1 i ½ łyżki mleka,
  • 8-9 łyżek cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki oraz jogurt i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy jagody, mieszamy.

Małą keksówkę o wymiarach 9x28cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Ciasto pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto studzimy i polewamy lukrem.

LUKIER: Do miski wlewamy mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce, i ucieramy. Powinniśmy otrzymać gładki lukier o gęstości śmietany.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) W przypadku użycia jagód mrożonych ciasto będzie piekło się dłużej. Jagód nie rozmrażamy przed dodaniem do ciasta.

Ciasto jogurtowe z jagodami

Ciasto jogurtowe z jagodami

Ciasto jogurtowe z jagodami

Ciasto jogurtowe z jagodami

2 komentarzy

  1. Ciasto upiekłam z mrożonymi jagodami, jest poprostu pyszne💜💜 wilgotne i nie za słodkie, naprawdę polecam ten przepis😊

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo cieszę się, że smakowało 😊

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij