Czekoladowa chmura to bezmączne ciasto czekoladowe, które po upieczeniu zapada się na środku tworząc miejsce na krem. Ciasto przygotowujemy z czekolady deserowej. Krem to krem maślany z dodatkiem serka philadelphia i masy kajmakowej. A na górze mamy czekoladowe kuleczki i czekoladki. Równie dobrze zamiast czekoladowych słodkości sprawdzą się na górze owoce np. maliny bądź jagody. Chętnie widziałabym tuta także popcorn czy kilka precelków. do dekoracji.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta czekoladowe.
Ciasto jest dość proste i szybkie w przygotowaniu. Nie może się nie udać. Pięknie się prezentuję i pysznie smakuje. Sprawdzi się jako tort dla bliskiej osoby. Na pewno zasmakuje osobom lubiącym czekoladę i kochającym brownie.
Więcej przepisów na czekoladowo-karmelowe wypieki
- Ciasto karmelowe tiramisu
- Ciasto czekoladowe z kremem karmelowym i maltesersami
- Murzynek z polewą kajmakową
- Ciasto ciemny snickers
Czekoladowa chmura to wilgotne ciasto czekoladowe, bez mąki, które po upieczeniu zapada się tworząc miejsce na krem. Przygotowałam do niej lekki krem karmelowy, który świetnie współgrał z czekoladowym spodem. Gorąco polecam!
Karmelowa czekoladowa chmura
SKŁADNIKI:
- CIASTO CZEKOLADOWE:
- 300g czekolady deserowej (lekko gorzkiej o zawartości 50% kakao),
- 150g masła,
- 6 jajek,
- ½ szklanki cukru (100g),
- KREM KARMELOWY:
- 120g masła,
- 100g cukru pudru,
- 180g serka typu philadelphia,
- 100g masy kajmakowej,
- DODATKOWO:
- 1 opakowanie maltesers
- kuleczki w białej i karmelowej czekoladzie Barry Callebaut,
- 3 czekoladki kinder chocolate
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO CZEKOLADOWE: Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wypuszczamy go za tortownicę i zamykamy obręcz. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, góra-dół.
W rondelku umieszczamy masło oraz czekoladę połamaną na kostki. Podgrzewamy je razem na wolnym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia i połączenia składników. Masy staramy się zbyt mocno nie podgrzewać. Podgrzewamy tylko tyle by składniki się połączyły.
Do miski wbijamy 2 jajka oraz 4 żółtka. Mieszamy je rózgą kuchenną. Następnie dodajemy masę czekoladową i mieszamy rózgą do połączenia.
Pozostałe 4 białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dalej ubijamy. Ubijamy do momentu otrzymania sztywnej i gęstej piany. W trakcie ubijania szpatułką zbieramy cukier ze ścianek miski. Ubitą pianę z białek dodajemy do reszty składników i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy około 35 minut.
Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy. Ciasto zapadnie się w środku tworząc miejsce na krem.
*Ciasto jest delikatne. Jeśli chcesz je zdjąć z papieru do pieczenia i wyłożyć na paterę to najpierw schłodź je przez kilka godzin w lodówce. Wówczas bardzo łatwo zsunie się z papieru.
Do środka ciasta wkładamy łyżką gotowy krem. Na wierzch wykładamy kuleczki maltesers, czekoladki kinder chocolate i całość posypujemy kuleczkami w białej i karmelowej czekoladzie.
*Zamiast kuleczek maltesers można użyć kuleczek czekoladowych z Biedronki. Nazywają się O kulki, Magnetic.
KREM KARMELOWY: Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier puder Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy serek philadelphia w 4 turach i dobrze miksujemy po każdym dodaniu na średnich obrotach miksera.
Następnie dodajemy masę kajmakową i miksujemy do połączenia na małych obrotach bądź mieszamy szpatułką. Krem na początku będzie się wydawał "luźny", ale stwardnieje w lodówce.
* Masę kajmakową polecam z Gostynia. Używam tylko tej.
** Zazwyczaj zamiast oryginalnego serka Philadelphia używam serka kremowego Piątnica sprzedawanego w opakowaniach 135g.
Życzę smacznego!
Niebiańskie połączenie czekolady i karmelu. Ciasto rozpływa się w ustach a robi się ekspresowo. Dziękuję za podzielenie się przepisem! ❤️
Bardzo dziękuję! Cieszę się, że smakuje 🤤
💗
Piękna 😃