Murzynek z polewą kajmakową

Murzynka przygotowuję bardzo często. Jest to ciasto szybkie do przygotowania, puszyste i bardzo smaczne. Tym razem zamiast polewy czekoladowej przygotowałam polewę kajmakową. Polewa kajmakowa składa się tylko z 2 składników: masy kajmakowej i serka mascarpone. Dodatkowo ciasto posypałam czekoladowymi kuleczkami. Wyszło naprawdę pysznie! Jeśli nie macie takich kuleczek to możecie użyć dowolnej posypki czekoladowej. Zaskoczcie gości nową wersją murzynka!

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 250g masła,
  • 250g cukru (1 I ¼ szklanki),
  • 4 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 4 łyżki kakao,
  • ½ szklanki wody,
  • POLEWA KAJMAKOWA:
  • 125g serka mascarpone,
  • 150g masy kajmakowej,
  • DODATKOWO:
  • Kuleczki z mlecznej czekolady lub posypka czekoladowa

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Mąkę pszenną mieszamy z sodą oczyszczoną. Białka oddzielamy od żółtek.

Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier, masło i kakao. Rondelek wstawiamy na średni ogień i podgrzewamy często mieszając, aż masa zrobi się jednolita i cukier się rozpuści. Masę odstawiamy do przestudzenia.

Gdy masa kakaowa wystygnie to mieszamy ją z żółtkami. Następnie łączymy ją z mąką. Białka ubijamy na sztywną pianę. Białka łączymy z kakaowym ciastem i mieszamy delikatnie szpatułką.

Foremkę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.

Do formy przelewamy ciasto. Ciasto pieczmy około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią. Po upieczeniu ciasta studzimy. Gdyby murzynek wyrósł nam z górką to możemy ściąć górkę i wyrównać jego wierzch.

POLEWA KAJMAKOWA: Serek mascarpone miksujemy z masą kajmakową. Tak przygotowany krem rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.

Wierzch ciasta posypujemy czekoladowymi kuleczkami. Możemy dodatkowo każdy kawałek udekorować malinami.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Zamiast wody możemy użyć mleka.

Murzynek z polewą kajmakową

Murzynek z polewą kajmakową

4 komentarzy

  1. ada

    Czym najlepiej wymieszać masę kakaową z mąką?

    • cukiereczek

      Mikserem.

  2. Czyli do ciasta dodajemy 5 jaj – 5 żółtek do masy czekoladowej ale pianę ubijam z 4 białek? ?

    • cukiereczek

      Karoliną do ciasta dajemy 5 żółtek i 4 białka ?

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij