Fit zebra z karobem i kurkumą

Dziś czwartek, co oznacza, że nadeszła pora na kolejny przepis z cyklu Strefa Sweet Fit. Postanowiłam, iż podzielę się z Wami recepturą (to tak po aptecznemu 🙂 ) na ciasto, którego wykonanie zajmuje dosłownie kilka minut. Jest to dużo zdrowsza  wersja tradycyjnej zebry. Składników jest niewiele, są tanie i łatwe do zdobycia praktycznie w każdym sklepie, więc nie pozostaje nic innego jak zakładać fartuszek, podwijać rękawy i brać się za pieczenie 🙂

Farmaceutycznego wymądrzania się ciąg dalszy… 😀 W dniu dzisiejszym składnikiem, który jest kwintesencją ciasta jest karob.

Karob (drzewo karobowe/szarańczyn strąkowy/mączka chleba świętojańskiego) - Ceratonia siliqua, należy do rodziny bobowatych, uprawiany jest w rejonach śródziemnomorskich. Nasiona karobu rosną w strączkach, coś ala fasola. W przemyśle spożywczym karob stosowany jest jako zamiennik kakao. W smaku jest niemal identyczny, ale nie zawiera kofeiny, teobrominy oraz kwasu szczawiowego, który utrudnia wchłanianie wielu składników z pokarmu, w tym wapnia. Karob łączy w sobie wszystko, co powinien mieć idealny produkt spożywczy. To naturalny antyutleniacz (podobnie jak kurkuma używana w przepisie, ale o niej kiedy indziej), co sprawia, że wolne rodniki tracą pole do popisu, bo po prostu je wymiata. Zawiera szereg witamin, minerałów  i cennych składników odżywczych m.in. białko, żelazo, magnez, fosfor, wapń, witaminę E (naturalny antyoksydant, nawet silniejszy od witaminy C) i węglowodany. Dlatego wszystkie mamy, przyszłe mamy, rekonwalescenci, osoby starsze oraz dzieci - powinni włączyć go do swojego jadłospisu. 

Mączka chleba śwętojańskiego to nieocenione wręcz źródło garbników. Ta nazwa pewnie brzmi tajemniczo, ale uwierzcie mi na słowo - nasz organizm w odpowiednich dawkach je bardzo lubi, bowiem działają przeciwbólowo, antybakteryjnie, aseptycznie, antyalergicznie.  Karob jest dostępny w wielu supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Niezmiernie się cieszę, że w Polsce zyskuje coraz większą popularność. A teraz koniec wywodów naukowych, bo  przecież to blog kulinarny 🙂 Przepis już do Was leci!

Fit zebra z karobem i kurkumą

Fit zebra z karobem i kurkumą

SKŁADNIKI:

  • 130 g mąki gryczanej,
  • 100 g musu jabłkowego (obrane jabłka rozgotować i zblendować na mus),
  • 3 jaja,
  • 80 g ksylitolu,
  • 40 g oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • 3 łyżki karobu (lub kakao),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropel aromatu waniliowego,
  • ¼ łyżeczki skórki cytrynowej,

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni.

Samo wykonanie ciasta jest bardzo proste i szybkie. Jaja roztrzep z ksylitolem. Dodaj oliwę, mąkę, proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj i podziel na 2 części. Do jednej dodaj kurkumę i startą skórkę z cytryny, natomiast do drugiej dorzuć karob i aromat waniliowy.

Gotową masę przelej do formy. Dodawaj trzy łyżki czarnej i trzy łyżki żółtej części ciasta naprzemiennie, by uzyskać „zebrowe pasy”. Piecz 20-25 minut (do suchego patyczka). Użyłam małej keksówki i otrzymałam około 12 kawałków ciasta. Smacznego!

Uwagi:

1) Karob z powodzeniem można zastąpić kakao.

2) Ciasto zawiera małą ilość tłuszczu i cukru, dlatego szybko się zsycha; polecam zatem niezjedzone kawałki zamrozić, by zachować świeżość.

3) Ciasto jest kruche i „marmurkowe” w smaku, ale nie ma problemu z jego krojeniem.

4) Ciasto jest bezglutenowe, gdy użyjemy bezglutenowego proszku do pieczenia.

Fit zebra z karobem i kurkumą

Fit zebra z karobem i kurkumą

Fit zebra z karobem i kurkumą

Fit zebra z karobem i kurkumą

12 komentarzy

  1. Świetny pomysł na ciasto, wygląda bardzo kusząco 🙂

    • Justyna

      Ciacho jest naprawdę smaczne, a poza tym zdrowe! zachęcam, by się na nie skusić 😛

  2. Jestem pod wrażeniem! :))

    • Justyna

      Dziękuję i polecam wypróbować przepis! Nieskromnie mówiąc smak robi jeszcze większe wrażenie 😛

  3. Pysznie wygląda i bardzo fit 🙂

    • Justyna

      Dziękuję! Tak, jest naprawdę smaczne; zachęcam do wypróbowania mojej receptury, można jeść do woli- no w końcu fit 😛

  4. Bardzo fajne ciacho, pysznie wygląda 🙂

    • Justyna

      Dziękuję! I są opinie, że pysznie smakuje, dlatego zachęcam, by wypróbować przepis 🙂 Pozdrawiam!

  5. Niebo w gębie. W pracy jedzą aż im się uszy trzęsą 😉

    • Justyna

      Cieszę się bardzo, że wypiek się udał i wszystkim smakował 🙂 Można zajadać na legalu, w końcu samo zdrowie 🙂

  6. A gdzie dodajemy mus jabłkowy, bo nie mogę wyłapać? Możesz podać w przybliżeniu ilość jabłek, z których wyjdzie 100g musu? Czy można go pominąć?

  7. witam, nie mogę jeść wcale owoców więc nie mogę dać musu jabłkowego. Czy mogę go pominąć lub zastąpić czymś innym??
    Czy jest możliwość pominięcia kurkumy??

Pozostaw odpowiedź Ania

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij