Fit zebra z karobem i kurkumą

Dziś czwartek, co oznacza, że nadeszła pora na kolejny przepis z cyklu Strefa Sweet Fit. Postanowiłam, iż podzielę się z Wami recepturą (to tak po aptecznemu 🙂 ) na ciasto, którego wykonanie zajmuje dosłownie kilka minut. Jest to dużo zdrowsza  wersja tradycyjnej zebry. Składników jest niewiele, są tanie i łatwe do zdobycia praktycznie w każdym sklepie, więc nie pozostaje nic innego jak zakładać fartuszek, podwijać rękawy i brać się za pieczenie 🙂

Farmaceutycznego wymądrzania się ciąg dalszy… 😀 W dniu dzisiejszym składnikiem, który jest kwintesencją ciasta jest karob.

Karob (drzewo karobowe/szarańczyn strąkowy/mączka chleba świętojańskiego) - Ceratonia siliqua, należy do rodziny bobowatych, uprawiany jest w rejonach śródziemnomorskich. Nasiona karobu rosną w strączkach, coś ala fasola. W przemyśle spożywczym karob stosowany jest jako zamiennik kakao. W smaku jest niemal identyczny, ale nie zawiera kofeiny, teobrominy oraz kwasu szczawiowego, który utrudnia wchłanianie wielu składników z pokarmu, w tym wapnia. Karob łączy w sobie wszystko, co powinien mieć idealny produkt spożywczy. To naturalny antyutleniacz (podobnie jak kurkuma używana w przepisie, ale o niej kiedy indziej), co sprawia, że wolne rodniki tracą pole do popisu, bo po prostu je wymiata. Zawiera szereg witamin, minerałów  i cennych składników odżywczych m.in. białko, żelazo, magnez, fosfor, wapń, witaminę E (naturalny antyoksydant, nawet silniejszy od witaminy C) i węglowodany. Dlatego wszystkie mamy, przyszłe mamy, rekonwalescenci, osoby starsze oraz dzieci - powinni włączyć go do swojego jadłospisu. 




Mączka chleba śwętojańskiego to nieocenione wręcz źródło garbników. Ta nazwa pewnie brzmi tajemniczo, ale uwierzcie mi na słowo - nasz organizm w odpowiednich dawkach je bardzo lubi, bowiem działają przeciwbólowo, antybakteryjnie, aseptycznie, antyalergicznie.  Karob jest dostępny w wielu supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Niezmiernie się cieszę, że w Polsce zyskuje coraz większą popularność. A teraz koniec wywodów naukowych, bo  przecież to blog kulinarny 🙂 Przepis już do Was leci!

Fit zebra z karobem i kurkumą

Fit zebra z karobem i kurkumą

SKŁADNIKI:

  • 130 g mąki gryczanej,
  • 100 g musu jabłkowego (obrane jabłka rozgotować i zblendować na mus),
  • 3 jaja,
  • 80 g ksylitolu,
  • 40 g oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • 3 łyżki karobu (lub kakao),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropel aromatu waniliowego,
  • ¼ łyżeczki skórki cytrynowej,

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni.

Samo wykonanie ciasta jest bardzo proste i szybkie. Jaja roztrzep z ksylitolem. Dodaj oliwę, mąkę, proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj i podziel na 2 części. Do jednej dodaj kurkumę i startą skórkę z cytryny, natomiast do drugiej dorzuć karob i aromat waniliowy.

Gotową masę przelej do formy. Dodawaj trzy łyżki czarnej i trzy łyżki żółtej części ciasta naprzemiennie, by uzyskać „zebrowe pasy”. Piecz 20-25 minut (do suchego patyczka). Użyłam małej keksówki i otrzymałam około 12 kawałków ciasta. Smacznego!

Uwagi:

1) Karob z powodzeniem można zastąpić kakao.

2) Ciasto zawiera małą ilość tłuszczu i cukru, dlatego szybko się zsycha; polecam zatem niezjedzone kawałki zamrozić, by zachować świeżość.

3) Ciasto jest kruche i „marmurkowe” w smaku, ale nie ma problemu z jego krojeniem.

4) Ciasto jest bezglutenowe, gdy użyjemy bezglutenowego proszku do pieczenia.

Fit zebra z karobem i kurkumą

Fit zebra z karobem i kurkumą

Fit zebra z karobem i kurkumą

Fit zebra z karobem i kurkumą

11 komentarzy

  1. Świetny pomysł na ciasto, wygląda bardzo kusząco 🙂

    • Justyna Justyna

      Ciacho jest naprawdę smaczne, a poza tym zdrowe! zachęcam, by się na nie skusić 😛

  2. Jestem pod wrażeniem! :))

    • Justyna Justyna

      Dziękuję i polecam wypróbować przepis! Nieskromnie mówiąc smak robi jeszcze większe wrażenie 😛

  3. Pysznie wygląda i bardzo fit 🙂

    • Justyna Justyna

      Dziękuję! Tak, jest naprawdę smaczne; zachęcam do wypróbowania mojej receptury, można jeść do woli- no w końcu fit 😛

  4. Bardzo fajne ciacho, pysznie wygląda 🙂

    • Justyna Justyna

      Dziękuję! I są opinie, że pysznie smakuje, dlatego zachęcam, by wypróbować przepis 🙂 Pozdrawiam!

  5. Niebo w gębie. W pracy jedzą aż im się uszy trzęsą 😉

    • Justyna Justyna

      Cieszę się bardzo, że wypiek się udał i wszystkim smakował 🙂 Można zajadać na legalu, w końcu samo zdrowie 🙂

  6. A gdzie dodajemy mus jabłkowy, bo nie mogę wyłapać? Możesz podać w przybliżeniu ilość jabłek, z których wyjdzie 100g musu? Czy można go pominąć?

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij