Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na znakomite przekładane ciasto bez pieczenia. Ciasto to składa się z warstw herbatników kakaowych i maślanych przełożonych aksamitnym kremem budyniowym. Wierzch ciasta zwieńcza czapa z bitej śmietany. Ciasto jest delikatne, mięciutkie, wprost rozpływa się w ustach.
Do przełożenie ciasta wykorzystałam krem budyniowy z dodatkiem śmietany kremówki, który możecie już znać z Miodownika. Jedząc miodownik wiedziałam, że prędzej czy później przygotuje jego wersje bez pieczenia.
RÓŻNE WARIANTY CIASTA
- Można użyć jednego rodzaju herbatników.
- Na górę ciasta można wyłożyć owoce np. maliny, truskawki.
- Na krem śmietankowy można wyłożyć owoce i zalać je galaretką.
- Krem śmietankowy można przygotować z dodatkiem kawy - tak jak w TYM przepisie. Myślę, że to będzie super pasowało do całości.
Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia z herbatnikami
- Ciasto grysikowe z malinami
- Ciasto Snickers
- Ciasto mleczna kostka
- Meksykańskie ciasto limonkowe
To ciasto to prawdziwy Hit, zaufajcie mi! Jest mięciutkie, kroi się jak masełko. Prezentuje się i smakuje pysznie.
Ciasto zebra z kremem bez pieczenia
Składniki:
- 300g herbatników kakaowych,
- 300g herbatników maślanych,
- KREM BUDYNIOWY:
- 550g mleka,
- 3 jajka,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 170g cukru,
- 50g mąki ziemniaczanej,
- 1g soli,
- 150g masła,
- 300g śmietany kremówki 36%,
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 200g śmietany kremówki 36%,
- 125g serka mascarpone,
- 1 łyżka cukru pudru,
- DEKORACJA:
- kakao,
- czereśnie,
- kuleczki białej czekolady Barry Callebaut
Przygotowanie:
KREM BUDYNIOWY: Do większego garnka z grubym dnem wlewamy mleko. Dodajemy sól, cukier wanilinowy, cukier, mąkę ziemniaczaną i jajka. Miksujemy wszystko razem mikserem aż do dobrego połączenia składników. Garnek wstawiamy na mały ogień i zagotowujemy często mieszając. Początkowo mogą zacząć pojawiać się grudki, ale trzeba wszystko energicznie mieszać i masa zrobi się kremowa, budyniowa. Gotujemy 1-2 minuty cały czas mieszając i garnek zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekane masło i mieszamy do rozpuszczenia i połączenia masy budyniowej z masłem. Gotową masę przekładamy do czystej miski. Wierzch przykrywamy dokładnie folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum 6h, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia krem budyniowy przekładamy do misy miksera i krótko, delikatnie ubijamy. W osobnej misce ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno. Łączymy ze sobą krem budyniowy i ubitą śmietankę. Robimy to delikatnie za pomocą szpatułką. Krem do przekładania miodownika mamy gotowy.
Krem dzielimy na 3 równe części.
KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.
Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.
* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.
ZŁOŻENIE CIASTA: Przygotowujemy blaszkę 25x30cm. Możemy wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ja używam blaszki nierdzewnej stąd wykładam herbatniki od razu na blachę.
W blaszce układamy warstwę herbatników kakaowych. Wykładamy 1/3 kremu budyniowego. Wyrównujemy. Wykładamy warstwę herbatników maślanych. Ponownie dajemy 1/3 porcji kremu budyniowego i dokładnie wyrównujemy. Układamy warstwę herbatników kakaowych. Wykładamy ostatnią porcję kremu i układamy warstwę maślanych herbatników. Na koniec wykładamy krem śmietankowy i wyrównujemy. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby herbatniki zmiękły.
Tuż przed podaniem ciasto oprószamy kakao przez siteczko. Dekorujemy kuleczkami białej czekolady oraz czereśniami. Smacznego!
Ciasto pokroiłam na 20 porcji.