Mleczna kostka czyli ciasto mleczne bez pieczenia

Mleczna kostka to szybkie do przygotowania ciasto bez pieczenia składające się z zaledwie 4 składników:

  • herbatników,
  • śmietany kremówki,
  • mleka skondensowanego słodzonego
  •  i serka kremowego.

Ciasto jest bezproblemowe w przygotowaniu. Smakuje pysznie mlecznie. Jest mięciutkie i pięknie się kroi. Po nocy spędzonej w lodówce herbatniki miękną i ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Udekorowałam je świeżymi owocami i czekoladowymi kuleczkami. W przygotowaniu ciasta pomagał mi 4-letni synek. Dzielnie układał herbatniki. Więc spokojnie z ciastem poradzą sobie nawet dzieci 🙂

Takie ciasto będzie fajną propozycją dla osób zabieganych na nadchodzące święta. Kochani życzę Wam radosnych świąt wielkanocnych. Odpocznijcie i spędźcie miło czas w gronie rodzinnym. My będziemy świętować już w powiększonym gronie - do ekipy Cukiereczków dołączyła dwa tygodnie temu mała Małgosia.

Mleczna kostka czyli ciasto mleczne bez pieczenia

Mleczna kostka czyli ciasto mleczne bez pieczenia

Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia

Mleczna kostka czyli ciasto mleczne bez pieczenia

Mleczna kostka czyli ciasto mleczne bez pieczenia

Super łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia, na herbatnikach. Krem, którym przekładamy warstwy herbatników, składa się tylko z 3 składników. Ciasto po nocy spędzonej w lodówce jest mięciutkie, pięknie się kroi i pysznie smakuje.

Mleczna kostka czyli ciasto mleczne bez pieczenia

Składniki:

  • około 600g herbatników maślanych,
  • KREM:
  • 300g serka typu philadelphia,
  • 500g śmietany kremówki 36%,
  • 250g mleka skondensowanego słodzonego,
  • DEKORACJA:
  • owoce,
  • pokruszone herbatniki,
  • kuleczki zbożowe w białej czekoladzie Barry Callebaut

Przygotowanie:

Uwaga: Ciasto przygotowałam w blaszce 25x35cm. Następnym razem użyłabym mniejszej blaszki lub zrobiła 4 przełożenia kremem zamiast 5, aby warstwy kremu były odrobinę grubsze.

KREM: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Aby śmietana dobrze się ubiła to musi być dobrze schłodzona. W dużej misce umieszczamy serek typu philadelphia i mleko skondensowane słodzone. Miksujemy je na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Masa powinna być jednolita, bez grudek. Następnie dodajemy ubitą kremówkę i miksujemy na wolnych obrotach miksera (lub szpatułką) tylko do połączenia składników. Krem jest gotowy. Dzielimy go na 5 równych części.

* Używam śmietany 36% Piątnica, która po ubiciu jest sztywna i gęsta. Możesz do tego przepisu użyć także płynnej śmietanki 30%, ale wówczas dodaj do niej 2 śmietan-fixy.

** Mleko skondensowane słodzone, które polecam to mleko z Gostynia.

*** Zazwyczaj zamiast oryginalnego serka Philadelphia używam serka kremowego Piątnica sprzedawanego w opakowaniach 135g.

Przygotowanie kremu

Przygotowanie kremu

ZŁOŻENIE CIASTA: Blaszkę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę herbatników i smarujemy ją równomiernie porcją kremu. Powinniśmy uzyskać 5 warstw herbatników i 5 warstw kremu. Ostatnią warstwą powinien być krem. Ciasto przykrywamy i chowamy na noc do lodówki.

* Ponieważ posiadam blaszkę ze stali nierdzewnej to ułożyłam herbatniki od razu w blaszce, bo nie wymaga ona używania papieru.

Herbatniki przekładamy kremem

Herbatniki przekładamy kremem

Następnego dnia ciasto kroimy w kostki. Dodatkowe herbatniki mielimy w maszynce do mielenia mięsa i posypujemy nimi wierzch ciasta. Każdą z kostek ciasta dowolnie dekorujemy np. świeżymi owocami. Smacznego!

Mleczna kostka czyli ciasto mleczne bez pieczenia

Mleczna kostka czyli ciasto mleczne bez pieczenia

Jeśli przygotujesz mleczną kostkę to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





14 komentarzy

  1. Ile dni wcześniej można przygotować ciasto ?

    • cukiereczek

      Ciasto przechowujemy w lodówce do 4 dni 😉 Jeśli ma być na święta to można je spokojnie dziś zrobić.

  2. Pyszne i szybkie ciacho ;-)Nie zdążyłam zrobić zdjęcia a już go nie było ! Polecam !

    • cukiereczek

      Cieszę się bardzo, że smakowało 🙂

  3. Ciasto SZTOS!!!!! Znika z talerza w sekundę. Robiłam pierwszy ale na pewno nie ostatni raz.
    Nawet nie zrobiłam zrobić zdjęcia bo wszystko zjedli😂

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakowało 😉♥️

  4. Przepyszne ciasto! Szybkie, łatwe i rozchodzi się w mgnieniu oka, ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie ostatniego kawałka 🙂 Polecam!

    • cukiereczek

      Piękne wyszło 🤤 Cieszę się bardzo, że smakuje 😃

  5. Ciacho rewelacja!!! Pyszne, łatwe do zrobienia. Polecam!!!

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakuje 🤤

  6. Czym można zastąpić serek philadephia/serek kremowy? Mascarpone się nada? Niestety nie lubię słonego posmaku w ciastach.

    • cukiereczek

      Można użyć sera z wiaderka trzykrotnie zmielonego. Mascarpone myślę, że też może być 😄

  7. Zaskakująco łatwe i szybkie do zrobienia oraz bardzo smaczne ciasto 😀 delikatne, lekko słodkie, mięciutkie i łatwo się kroi.

    • cukiereczek

      Ślicznie wyszło 🙂 Dziękuję!

Zostaw odpowiedź