Ciasto z truskawkami

Połowa czerwca to idealny czas na wypieki z truskawkami. Przyznaję, że truskawki goszczą teraz w mojej kuchni codziennie. Dodaje je do owsianek, naleśników, a także przygotowuje z nimi pyszne ciasta.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta z truskawkami.

Takie ciasto z zatopionymi truskawkami przywołuje u mnie czasy dzieciństwa. Mama zawsze piekła takie w sobotę lub w niedzielę i zjadaliśmy od razu całą blaszkę 🙂 Soczyste truskawki i miękkie, maślane, puszyste ciasto - nie można się oprzeć takiemu połączeniu.

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Dzisiejsza propozycja to pysznie maślane ciasto z zatopionymi soczystymi truskawkami. Jest szybkie do przygotowania, z podstawowych składników. Zaczynamy od utarcia masła z cukrem. Następnie dodajemy jajko, jedno po drugim. W tym momencie masa może się zwarzyć, ale nie należy się tym przejmować. Po dodaniu suchych składników wszystko wróci do normy. Na sam koniec mieszamy masę maślano-jajeczną z suchymi składnikami. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i na wierzch wykładamy truskawki. Reszta to już tylko pieczenie.

Proste ciasto z truskawkami

Proste ciasto z truskawkami

Ciasto smakuje delikatnie i świeżo. Truskawki możecie wymienić na dowolne owoce. Często piekę to ciasto zimą z mrożonymi jagodami. Ciasto możecie ozdobić kremem. Może to być krem z białej czekolady czy zwykły krem śmietanowy. Można je upiec także z dodatkiem kruszonki. Co więcej, z tego przepisu upieczecie dokładnie 12 babeczek. Polecam gorąco!

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Więcej przepisów na ciasta z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Szybkie i proste wiosenne ciasto ucierane. Smakuje pysznie maślano, a smaczku dodają mu soczyste truskawki.

Ciasto z truskawkami

SKŁADNIKI:

  • 175g masła,
  • 125g cukru,
  • 1 i ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 175g mąki pszennej,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia (6g),
  • 300g obranych i umytych truskawek

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło i jajko wyjmujemy minimum 2 godziny wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie.

Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół. Mieszamy ze sobą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Truskawki kroimy na pół, a większe na cztery części.

Przygotowanie ciasta

Przygotowanie ciasta

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia.

Ciasto z truskawkami przed pieczeniem

Ciasto z truskawkami przed pieczeniem

Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy truskawki. Staramy się je wykładać rozcięciem ku górze. Ciasto pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy. Smacznego!

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Jeśli przygotujesz ciasto z truskawkami to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





2 komentarzy

  1. MS

    Witam. Truskawki zastąpiłam kawałkami dojrzałej gruszki i wyszło pyszne . Polecam

    • cukiereczek

      Cieszę się bardzo ❤️

Zostaw odpowiedź