Połowa czerwca to idealny czas na wypieki z truskawkami. Przyznaję, że truskawki goszczą teraz w mojej kuchni codziennie. Dodaje je do owsianek, naleśników, a także przygotowuje z nimi pyszne ciasta.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta z truskawkami.
Takie ciasto z zatopionymi truskawkami przywołuje u mnie czasy dzieciństwa. Mama zawsze piekła takie w sobotę lub w niedzielę i zjadaliśmy od razu całą blaszkę 🙂 Soczyste truskawki i miękkie, maślane, puszyste ciasto - nie można się oprzeć takiemu połączeniu.
Dzisiejsza propozycja to pysznie maślane ciasto z zatopionymi soczystymi truskawkami. Jest szybkie do przygotowania, z podstawowych składników. Zaczynamy od utarcia masła z cukrem. Następnie dodajemy jajko, jedno po drugim. W tym momencie masa może się zwarzyć, ale nie należy się tym przejmować. Po dodaniu suchych składników wszystko wróci do normy. Na sam koniec mieszamy masę maślano-jajeczną z suchymi składnikami. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i na wierzch wykładamy truskawki. Reszta to już tylko pieczenie.
Ciasto smakuje delikatnie i świeżo. Truskawki możecie wymienić na dowolne owoce. Często piekę to ciasto zimą z mrożonymi jagodami. Ciasto możecie ozdobić kremem. Może to być krem z białej czekolady czy zwykły krem śmietanowy. Można je upiec także z dodatkiem kruszonki. Co więcej, z tego przepisu upieczecie dokładnie 12 babeczek. Polecam gorąco!
Więcej przepisów na ciasta z truskawkami
- Puszyste ciasto z truskawkami
- Ciasto jogurtowe z truskawkami
- Ciasto cytrynowe z truskawkami
- Tarta rustykalna z truskawkami
Szybkie i proste wiosenne ciasto ucierane. Smakuje pysznie maślano, a smaczku dodają mu soczyste truskawki.
Ciasto z truskawkami
SKŁADNIKI:
- 175g masła,
- 125g cukru,
- 1 i ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 3 jajka,
- 175g mąki pszennej,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia (6g),
- 300g obranych i umytych truskawek
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło i jajko wyjmujemy minimum 2 godziny wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie.
Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół. Mieszamy ze sobą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Truskawki kroimy na pół, a większe na cztery części.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia.
Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy truskawki. Staramy się je wykładać rozcięciem ku górze. Ciasto pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy. Smacznego!
Witam. Truskawki zastąpiłam kawałkami dojrzałej gruszki i wyszło pyszne . Polecam
Cieszę się bardzo ❤️