Ciasto jogurtowe z truskawkami

Co sprawia, że ciasta jogurtowe są tak chętnie przygotowywane? Już Wam mówię. Ciasta jogurtowe są wilgotne i puszyste, a przy tym mniej tłuste i kaloryczne, bo mamy tutaj małą ilość tłuszczu na rzecz dużej ilości jogurtu. Ciasto mimo, że zawiera małą ilość masła jest pyszne, puchate, wciągające. A w połączeniu z truskawkami i lukrem to już w ogóle pychotka!

"Weekendowa Cukierenka" poleca na letni podwieczorek wspaniałe ciasto z truskawkami.

Ciasto jogurtowe z truskawkami jest proste i szybkie do przygotowania. Ale w tego typu wypiekach często zdarzają się zakalce. Trzeba się przestrzegać kilku zasad, aby ich uniknąć. Jakie to zasady przeczytacie w następnym akapicie. Na upartego mogą je przygotować także osoby nie posiadające miksera. Jajka wtedy ubijamy trzepaczką ręczną.

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Kilka wskazówek, aby uzyskać idealne ciasto

  1. Użyj składników o temperaturze pokojowej tzn. jajka i jogurt wyjmij min. 2h wcześniej z lodówki i umieść na blacie, aby zdążyły się ocieplić.
  2. Po dodaniu suchych składników ciasto mieszaj krótko, na wolnych obrotach miksera.
  3. Truskawki umyj dużo wcześniej i dokładnie osusz najpierw na sitku, a potem ręcznikiem papierowym.
  4. Gdyby ciasto zaczynało się spiekać to przykryj je folią.
  5. Nie przedłużaj czasu pieczenia, aby ciasta nie wysuszać. Piecz do suchego patyczka.
  6. Zamiast lukru ciasto możesz upiec z kruszonką.
  7. Ciasto pokrój dopiero, gdy całkowicie wystygnie.

Więcej przepisów na ciasta z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Puszyste ciasto jogurtowe z zatopionymi truskawkami, polane lukrem. Jest proste i szybkie do przygotowania. Idealnie pasuje na letni podwieczorek.

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Składniki:

  • CIASTO:
  • 300g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 50g masła,
  • 3 jajka r.L,
  • 150g cukru (3/4 szklanki),
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 350g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • DODATKOWO:
  • 450g obranych truskawek,
  • LUKIER:
  • 2 łyżki mleka,
  • 10-12 łyżek cukru pudru,

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Truskawki kroimy na pół.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę jajeczną (około 5 minut). Następnie dodajemy jogurt i miksujemy krótko, na wolnych obrotach miksera. Kolejno wlewamy cienką strużką rozpuszczone masło i krótko miksujemy na małych obrotach. Dodajemy suche składniki i znowu miksujemy krótko, tylko do połączenia. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Na wierzchu układamy połówki truskawek rozcięciem do góry. Ciasto pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i polewamy lukrem.

LUKIER: Do miseczki wlewamy mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy aż do otrzymania gęstego lukru, o gęstości śmietany.

Jeśli przygotujesz jogurtowe ciasto z truskawkami to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź