Dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" dzielę się z Wami przepisem na smaczne i proste ciasto ucierane mojego dzieciństwa. Jego przygotowanie to zaledwie kilka minut. Ciasto pieczemy w średniej tortownicy o średnicy 24 cm. A taką tortownicę z pewnością macie w swoich kuchniach. Nie jest zbyt wysokie, ładnie się kroi. A przy tym piecze się dość szybko. Jest idealne do zabrania na piknik lub na podwieczorek. Wystarczy posypać je odrobiną cukru pudru i mamy pyszny, letni deser. Polecam.
Więcej przepisów na ciasta z jagodami
- Ciasto kokosowe z jagodami
- Ciasto kruszonkowe z jagodami
- Ciasto jogurtowe z jagodami
- Ciasto maślankowe z jagodami
Szybkie i proste letnie ciasto ucierane. Smakuje pysznie maślano, a smaczku dodają mu soczyste jagody.
Ciasto z jagodami
SKŁADNIKI:
- 175g masła,
- 125g cukru,
- 1 i ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 3 jajka,
- 175g mąki pszennej,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia (6g),
- 200g jagód
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło i jajko wyjmujemy minimum 2 godziny wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie.
Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół. Mieszamy ze sobą mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia.
Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy jagody.
* Jeśli używamy mrożonych jagód to nie rozmrażamy ich wcześniej. Z mrożonymi jagodami ciasto będzie piekło się nieco dłużej.
Ciasto pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy. Smacznego!