Dziś w "Weekendowej Cukierence" częstuje Was prostym ciastem z jabłkami i cynamonem. To takie pyszne, pulchniutkie ciasto z zatopionymi dużymi kawałkami jabłek. Jest idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Robi się je szybko i piecze się dość szybko.
Do ciasta użyłam ciastek szara reneta. Są to jabłka, które idealnie nadają się do wypieków. Skropiłam je przed pieczeniem sokiem z cytryny. Możesz użyć także innych jabłek. Jeśli będą bardziej soczyste to ciasto będzie piekło się kilka minut dłużej.
Samo ciasto jest lekkie, puszyste, lekko piaskowe z uwagi na dodatek budyniu.
Więcej przepisów na ciasta z jabłkami
- Najlepsza szarlotka
- Szarlotka szwajcarska
- Szarlotka ala biszkoptowa
- Proste ciasto z jabłkami na oleju
Szybkie i proste jesienno - zimowe ciasto ucierane. Smakuje pysznie maślano, a smaczku dodają mu duże, soczyste kawałki jabłek.
Ciasto z jabłkami i cynamonem
SKŁADNIKI:
- 150g masła,
- 120g cukru,
- 3 jajka,
- 50ml mleka,
- 200g mąki pszennej,
- 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia (10g),
- 1 budyń śmietankowy (40g),
- 4 jabłka (około 800g),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- DODATKOWO:
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 1/2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło, mleko i jajka wyjmujemy minimum 2 godziny wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie.
Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół. Mieszamy ze sobą mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. Następnie mieszamy je z sokiem z cytryny i odstawiamy na bok.
* Użyłam szarej renety. Polecam do ciasta jabłka typowo do pieczenia tzn. szara reneta, antoniówka.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy suche składniki oraz mleko i mieszamy krótko, tylko do połączenia.
Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy jabłka ustawiając je na stojąco i wciskając w ciasto. Wierzch jabłek i ciasta posypujemy cukrem wanilinowym wymieszanym z cynamonem.
Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy. Smacznego!
Pyszne ciasto ❤️ błyskawicznie się robi i jest przepyszne. Połowa blaszki zjedzona zaraz po wyciągnięciu, jeszcze ciepłe 😍
Miło mi ♥️