Mięciutkie i delikatne w smaku ciasto jogurtowe z jabłkami, z chrupiącą kruszonką cynamonową i lukrem - to pyszne ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nie wymaga użycia miksera. Pasuje jako deser po obiedzie oraz na podwieczorek do kawy i herbaty.
Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na proste ciasto jogurtowe z jabłkiem i cynamonową posypką, które pokochacie. Ciasto to przygotowujemy tak jak muffiny tzn. w jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki, a w drugiej mokre. Łączymy je ze sobą i nie mieszamy zbyt długo. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy do suchego patyczka. Pamiętajcie, że gwarancją sukcesu w tym cieście będzie użycie składników o temperaturze pokojowej i krótkie mieszanie. Do ciasta polecam użycie twardego jabłka, a najlepiej takiego nadającego się do pieczenia.
Składniki na ciasto jogurtowe z jabłkami i cynamonem
Do przygotowania ciasta potrzebne są same podstawowe składniki: mąka, masło, cukier, jajka, gęsty jogurt naturalny, olej proszek do pieczenia, sodę i oczywiście jabłko i cynamon. Dzięki użyciu w przepisie jogurtu naturalnego uzyskasz wilgotne ciasto, które dłużej utrzymuje świeżość.
Jak przygotować ciasto jogurtowe z jabłkami i cynamonem?
Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Nie potrzebujesz nawet miksera. Wystarczy zrobić te 5 kroków:
- Przygotuj posypkę cynamonową i odstaw ją na bok.
- Wymieszaj suche składniki - w misce wymieszaj ze mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodaj pokrojone w kostkę jabłko i wymieszaj.
- Wymieszaj mokre składniki - w drugiej misce wymieszaj ze sobą jajka, jogurt, olej.
- Połącz suche składniki z mokrymi, przełóż ciasto do foremki, posyp cynamonową posypką i upiecz. Gdy ciasto się piecze to przygotuj lukier.
- Wystudzone ciasto polej przygotowanym lukrem.
Wybierz jabłko średniej wielkości. Pokrój je w kostkę około 1,5-2cm. Powinieneś otrzymać 1 szklankę pokrojonego jabłka.
Często zadawane pytania
Czy do ciasta musi być koniecznie lukier?
Nie, ciasta nie musisz polewać lukrem.
Jakiego jogurtu użyć?
Do tego przepisu najlepszy będzie gęsty jogurt naturalny lub jogurt typu greckiego.
Czy do ciasta musi być koniecznie posypka cynamonowa?
Możesz ciasto przygotować bez posypki, ale to ona nadaje ciastu wyśmienitego smaku.
Czy mogę z tego przepisu przygotować muffinki?
Tak, ten przepis sprawdzi się także w formie muffinek. Oczywiście czas pieczenia będzie wtedy krótszy.
Więcej przepisów na ciasta z jabłkami
Mięciutkie i puszyste, z soczystymi kawałkami jabłek, chrupiącą kruszonką cynamonową i odrobiną lukru - pokochacie ten smak, obiecuję!
Proste ciasto jogurtowe z jabłkami i cynamonem
Składniki:
- CIASTO:
- 210g mąki pszennej (około 1 i 1/2 szklanki),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 100g cukru (1/2 szklanki),
- 1 średnie jabłko,
- 120ml oleju (około 1/2 szklanki),
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- 120ml gęstego jogurtu naturalnego (około 1/2 szklanki),
- POSYPKA CYNAMONOWA:
- 1 łyżka roztopionego masła (około 12-15g),
- 50g cukru (1/4 szklanki),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- LUKIER:
- 1 łyżka mleka,
- około 6 łyżek cukru pudru,
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), a boki smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i pokrojone w kostkę jabłko, mieszamy.
W drugiej misce łączymy mokre składniki: jajka, olej, jogurt, aromat waniliowy. Mieszamy je krótko rózgą. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Ciasto będzie dość gęste. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Na wierzch wysypujemy równomiernie cynamonową posypkę. Pieczemy około 35-45 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto studzimy i polewamy lukrem. Aby uzyskać takie paseczki to nabieramy lukru na końcówkę łyżeczki i polewamy.
POSYPKA CYNAMONOWA: W miseczce mieszamy ze sobą cukier i cynamon. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy do połączenia składników.
LUKIER: W miseczce umieszczamy mleko i dodajemy odrobinę cynamonu. Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy aż do otrzymania gęstego lukru o gęstości kwaśnej śmietany.
Życzę smacznego!
Jeśli przygotujesz jogurtowe ciasto z jabłkami i cynamonem to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:
#GotujZCukiereczkiem
Super ciasto wykonanie tak banalne, świetna zabawa z 3latka w kuchni, a smak rewelacja dodałam więcej jabłuszek i również wyszło !! Polecam
Bardzo mi miło 🙂 Cieszę się, że smakuje!
Pycha
🙂
Ciasto jest przepyszne, posypka cynamonowa przepyszna, na pewno zrobię po raz kolejny❤️
Cieszę się bardzo, że smakowało 🙂
Jaką ma Pani pojemność szklanki?
250ml