Ciasto z cukinii pod serową pierzynką

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Ciasta warzywne są niezwykle smaczne, bardzo lubię je przygotowywać. Przygotowywałam już ciasta z marchewki, szpinaku, cukinii i dyni. To ciasto cukiniowe przygotujecie w kilka minut, reszta to już tylko pieczenie. Jest wilgotne, przypominające w  smaku piernik, krem serowy dodaje mu delikatności. Dodałam do niego także orzechy włoskie. Możecie je zastąpić także orzechami pekan. Polecam je na jesienny podwieczorek 😉

Ciasto z cukinii pod serową pierzynką

Ciasto z cukinii pod serową pierzynką

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 300g cukinii,
  • 4 jajka,
  • 250g cukru trzcinowego,
  • Sok i skórka starta z 1 pomarańczy,
  • 1 szklanka oleju,
  • 100-150g posiekanych drobno orzechów włoskich,
  • 300g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • SEROWA PIERZYNKA:
  • 250g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 50g masła o temperaturze pokojowej,
  • 3-4 łyżki syropu klonowego,
  • DODATKOWO:
  • Kilka orzechów

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki. Odciskamy z niej sok. Orzechy drobno siekamy. Pomarańczę sparzamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i przyprawą do piernika. W drugiej misce miksujemy jajka, sok i skórkę z pomarańczy. Dodajemy olej, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy cukinię i orzechy, mieszamy chwilkę do połączenia łyżką. Dosypujemy mąkę i mieszamy chwilkę, aby nie było grudek.

Gotowe ciasto przekładamy do foremki keksowej 30x12cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch. Pieczemy je 70-80 minut w 180 stopniach – do suchego patyczka. Jeśli zacznie się spiekać to przykrywamy je folią.

SEROWA PIERZYNKA: Masło o temperaturze pokojowej miksujemy chwilkę mikserem. Dodajmy stopniowo ser ciągle ucierając. Pod koniec dodajemy syrop klonowy (możemy go zastąpić miodem). Przygotowanym kremem smarujemy wierzch wystudzonego ciasta.

Ciasto dekorujemy orzechami i odstawiamy do lodówki

Życzę smacznego  🙂

Ciasto z cukinii pod serową pierzynką

Ciasto z cukinii pod serową pierzynką

Ciasto z cukinii pod serową pierzynką

Ciasto z cukinii pod serową pierzynką





6 komentarzy

  1. Wygląda świetnie, ja niestety nie przepadam za orzechami w cieście, kiedyś się zatrułam i teraz mam uraz

  2. Napakowane orzechami! Takie lubimy 😀

  3. Można w przepisie pominąć sodę ?

    • cukiereczek

      Osobiście użyłabym w tym przepisie jednak sody. Można spróbować zastąpić ją proszkiem do pieczenia, ale nie wiem czy ciasto wyjdzie takie samo, bo nie próbowałam.

  4. AF

    Bardzo pyszne ciasto 🙂 Zamiast cukini dodałam puree z dyni i zmielone orzechy. Wyszło puszyste, bez zakalca, takie piernikowe. Na pewno jeszcze kiedyś je zrobię.

    • cukiereczek

      AF bardzo się cieszę, że smakowało 😉 Może i ja pokuszę się o zrobienie tego ciasta w wersji dyniowej – dzięki za podpowiedź 😉

Zostaw odpowiedź