Szpinakowa fantazja

... czyli ciasto ze szpinakiem. Tak, tak, dobrze czytacie, dziś "Weekendowa Cukierenka" proponuję Wam pyszne ciasto, którego głównym składnikiem jest szpinak. Ponieważ moja siostra nie lubi szpinaku, to oszukałam ją, że ciasto zrobione jest z kiwi, ale ona - spryciula - zjadła pierwszy kawałek i powiedziała: "przecież wiem, że jest tu szpinak, bo widziałam, że rano się rozmrażał" 🙂

Bardzo jej smakowało, jak i kilku znajomym z uczelni, nie chcieli mi wierzyć, że jest tam szpinak, bo ciasto jest przepyszne 🙂 Smakiem przypomina taki wilgotny biszkopt, całość dopełnia śmietanowy krem, a szpinaku w ogóle nie czuć, daje tylko przepiękny kolor. Gorąco polecam Wam to ciasto 🙂 Życzę miłego weekendu, a w przyszłym tygodniu zapraszam po truskawkowe inspiracje 🙂

Składniki:
  • CIASTO:
  • 250g mrożonego szpinaku,
  • 3 duże jajka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • KREM:
  • 400 g śmietany kremówki,
  • serek mascarpone 125 g,
  • cukier puder do smaku,
  • olejek cytrynowy,
  • 2 plastry ananasa z puszki,
  • 2 kiwi
Przygotowanie:
 
Szpinak pozostawiamy do rozmrożenia. Gdy się rozmrozi dokładnie go odciskamy i miksujemy z połową oleju. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.Cały czas ubijając dodajemy partiami cukier i cukier waniliowy oraz po jednym żółtku. Następnie dodajemy stopniowo pozostały olej i proszek do pieczenia wymieszany z mąką i mieszamy już łyżką. Dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy. Tortownicę (21cm) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Ciasto po upieczeniu studzimy i kroimy na dwie części. Kolejno przygotowujemy krem. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie mieszamy ją z mascarpone i dodajemy kilka kropel aromatu cytrynowego. Kremem smarujemy plastry ciasta. Całość dekorujemy pokrojonym w kostkę ananasem i kiwi. Życzę smacznego 🙂




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź