Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Ciasta warzywne są niezwykle smaczne, bardzo lubię je przygotowywać. Przygotowywałam już ciasta z marchewki, szpinaku, cukinii i dyni. To ciasto cukiniowe przygotujecie w kilka minut, reszta to już tylko pieczenie. Jest wilgotne, przypominające w smaku piernik, krem serowy dodaje mu delikatności. Dodałam do niego także orzechy włoskie. Możecie je zastąpić także orzechami pekan. Polecam je na jesienny podwieczorek 😉
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 300g cukinii,
- 4 jajka,
- 250g cukru trzcinowego,
- Sok i skórka starta z 1 pomarańczy,
- 1 szklanka oleju,
- 100-150g posiekanych drobno orzechów włoskich,
- 300g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
- SEROWA PIERZYNKA:
- 250g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
- 50g masła o temperaturze pokojowej,
- 3-4 łyżki syropu klonowego,
- DODATKOWO:
- Kilka orzechów
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki. Odciskamy z niej sok. Orzechy drobno siekamy. Pomarańczę sparzamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i przyprawą do piernika. W drugiej misce miksujemy jajka, sok i skórkę z pomarańczy. Dodajemy olej, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy cukinię i orzechy, mieszamy chwilkę do połączenia łyżką. Dosypujemy mąkę i mieszamy chwilkę, aby nie było grudek.
Gotowe ciasto przekładamy do foremki keksowej 30x12cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch. Pieczemy je 70-80 minut w 180 stopniach – do suchego patyczka. Jeśli zacznie się spiekać to przykrywamy je folią.
SEROWA PIERZYNKA: Masło o temperaturze pokojowej miksujemy chwilkę mikserem. Dodajmy stopniowo ser ciągle ucierając. Pod koniec dodajemy syrop klonowy (możemy go zastąpić miodem). Przygotowanym kremem smarujemy wierzch wystudzonego ciasta.
Ciasto dekorujemy orzechami i odstawiamy do lodówki
Życzę smacznego 🙂
Wygląda świetnie, ja niestety nie przepadam za orzechami w cieście, kiedyś się zatrułam i teraz mam uraz
Napakowane orzechami! Takie lubimy 😀
Można w przepisie pominąć sodę ?
Osobiście użyłabym w tym przepisie jednak sody. Można spróbować zastąpić ją proszkiem do pieczenia, ale nie wiem czy ciasto wyjdzie takie samo, bo nie próbowałam.
Bardzo pyszne ciasto 🙂 Zamiast cukini dodałam puree z dyni i zmielone orzechy. Wyszło puszyste, bez zakalca, takie piernikowe. Na pewno jeszcze kiedyś je zrobię.
AF bardzo się cieszę, że smakowało 😉 Może i ja pokuszę się o zrobienie tego ciasta w wersji dyniowej – dzięki za podpowiedź 😉