Wystarczy 5 składników, aby przygotować szybki deser dla niespodziewanych gości. Wiórki kokosowe czy biała czekolada są łatwo dostępne i pewnie macie je w swojej spiżarni.Problem może pojawić się z kandyzowanymi wiśniami. Kupuję je przez internet. Ale można je znaleźć w większych supermarketach szczególnie w okresie świątecznym. Ciasto możecie spokojnie upiec bez wiśni lub zamienić je na inne suszone owoce np. mango.
Te batoniki kokosowe będą gotowe w 30 minut od rozpoczęcia pracy. W czasie, gdy nagrzewa się piekarnik posiekaj czekoladę i pokrój wiśnie. Następnie szybko wymieszaj wszystkie składniki w jednej misce i gotowe. Smakują naprawdę pysznie. Idealnie zaspokoją ochotę na słodkie. Polecam!
Więcej przepisów na szybkie słodkości
Wystarczy 5 składników, aby przygotować szybki deser dla niespodziewanych gości. Te batoniki kokosowe będą gotowe w 30 minut od rozpoczęcia pracy. Smakują naprawdę pysznie, polecam!
Ciasto kokosowe z czekoladą i wiśniami czyli kokosowe batoniki
Składniki:
- 200g wiórek kokosowych,
- 2 duże jajka,
- 200g białej czekolady,
- 50g cukru,
- 85g kandyzowanych wiśni
Przygotowanie:
Foremkę o wymiarach 23x28cm (lub 20x30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Białą czekoladę drobno siekamy. Wiśnie kandyzowane kroimy na połówki.
Do dużej miski wbijamy jajka. Roztrzepujemy je rózgą lub łyżką. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do dobrego połączenia. Masę przekładamy do foremki. Wyrównujemy i lekko ugniatamy. Pieczemy około 18-20 minut - aż ciasto się zarumieni.
Po upieczeniu studzimy i kroimy ostrym nożem na kawałki. Smacznego!