Co sprawia, że ciasta jogurtowe są tak chętnie przygotowywane? Już Wam mówię. Ciasta jogurtowe są wilgotne i puszyste, a przy tym mniej tłuste i kaloryczne, bo mamy tutaj małą ilość tłuszczu na rzecz dużej ilości jogurtu. Ciasto mimo, że zawiera małą ilość masła jest pyszne, puchate, wciągające. A w połączeniu z truskawkami i lukrem to już w ogóle pychotka!
"Weekendowa Cukierenka" poleca na letni podwieczorek wspaniałe ciasto z truskawkami.
Ciasto jogurtowe z truskawkami jest proste i szybkie do przygotowania. Ale w tego typu wypiekach często zdarzają się zakalce. Trzeba się przestrzegać kilku zasad, aby ich uniknąć. Jakie to zasady przeczytacie w następnym akapicie. Na upartego mogą je przygotować także osoby nie posiadające miksera. Jajka wtedy ubijamy trzepaczką ręczną.
Kilka wskazówek, aby uzyskać idealne ciasto
- Użyj składników o temperaturze pokojowej tzn. jajka i jogurt wyjmij min. 2h wcześniej z lodówki i umieść na blacie, aby zdążyły się ocieplić.
- Po dodaniu suchych składników ciasto mieszaj krótko, na wolnych obrotach miksera.
- Truskawki umyj dużo wcześniej i dokładnie osusz najpierw na sitku, a potem ręcznikiem papierowym.
- Gdyby ciasto zaczynało się spiekać to przykryj je folią.
- Nie przedłużaj czasu pieczenia, aby ciasta nie wysuszać. Piecz do suchego patyczka.
- Zamiast lukru ciasto możesz upiec z kruszonką.
- Ciasto pokrój dopiero, gdy całkowicie wystygnie.
Więcej przepisów na ciasta z truskawkami
- Puszyste ciasto z truskawkami
- Ciasto drożdżowe z truskawkami
- Truskawkowy keks
- Ciasto cytrynowe z truskawkami
Puszyste ciasto jogurtowe z zatopionymi truskawkami, polane lukrem. Jest proste i szybkie do przygotowania. Idealnie pasuje na letni podwieczorek.
Ciasto jogurtowe z truskawkami
Składniki:
- CIASTO:
- 300g gęstego jogurtu naturalnego,
- 50g masła,
- 3 jajka r.L,
- 150g cukru (3/4 szklanki),
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 350g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- DODATKOWO:
- 450g obranych truskawek,
- LUKIER:
- 2 łyżki mleka,
- 10-12 łyżek cukru pudru,
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Truskawki kroimy na pół.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę jajeczną (około 5 minut). Następnie dodajemy jogurt i miksujemy krótko, na wolnych obrotach miksera. Kolejno wlewamy cienką strużką rozpuszczone masło i krótko miksujemy na małych obrotach. Dodajemy suche składniki i znowu miksujemy krótko, tylko do połączenia. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Na wierzchu układamy połówki truskawek rozcięciem do góry. Ciasto pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i polewamy lukrem.
LUKIER: Do miseczki wlewamy mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy aż do otrzymania gęstego lukru, o gęstości śmietany.
Przepyszne ciasto, rozpływa się w ustach . Ja zamiast truskawek dodałam śliwki, które posypałam cynamonem i zamiast cukru waniliowego zazwyczaj daje olejek waniliowy , bardziej podbija według mnie smak. Pychotka 👌Brawo Kasiu 🌷
Dziękuję za miły komentarz ❤️