Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszne i proste do przygotowania ciasto czekoladowe z kremem ciasteczkowym. Krem i ciasteczka Lotus Biscoff to jedne z najbardziej popularnych smaków ostatnich miesięcy. Desery z ich udziałem cieszą się wielkim powodzeniem. Na blogu znajdziecie dwa serniczki z ich wykorzystaniem.
Ciasto czekoladowe z kremem Lotus to ciasto bezbłędne w smaku. Mamy tutaj puszyste i wilgotne ciasto z dodatkiem kakao, aksamitny krem maślany z serkiem i kremem Lotus i słodkie chrupiące ciasteczka. A przy tym całość jest w miarę szybka i prosta do zrobienia. Ciasto pieczemy w średniej wielkości tortownicy. Podczas, gdy stygnie możecie przygotować krem. Wierzch ciasta to zmielone ciasteczka. Całe ciasto przypominało mi wizualnie słynny Kopiec Kreta więc bardzo podobnie je nazwałam.
Do przygotowania ciasta potrzebne są same podstawowe składniki: mąka, masło, cukier biały i trzcinowy, jajka, kakao, maślanka, proszek do pieczenia i soda. Dzięki użyciu w przepisie masła i maślanki uzyskasz naprawdę miękkie i puszyste ciasto, które po prostu rozpływają się w ustach.
Krem ciasteczkowy to krem przygotowany z czterech składników. Dzięki dodatkowi masła krem jest stabilny, a przy tym aksamitny i delikatny w smaku. Do przygotowania kremu potrzebujesz:
- masło - o zawartości 82% tłuszczu. Nie zastępujemy go margaryną. Pamiętaj, aby wyjąć je z lodówki 2h wcześniej.
- krem ciasteczkowy Lotus - jedyny w swoim rodzaju, przepyszny i aksamitny.
- serek typu philadelphia - nadaje on kremowi lekkości. Krem nie jest dzięki niemu taki mdły. Pamiętaj, aby wyjąć go z lodówki 2h wcześniej. Świetnie sprawdza się zamiast philadelphii serek aksamitny Piątnica.
- cukier puder - nadaje kremowi odpowiedniej słodyczy, ale krem nie jest przesłodzony.
Krem początkowo jest luźny, ale stwardnieje w lodówce. Pamiętajcie, aby po dodaniu serka nie miksować na wysokich obrotach, żeby krem się nie zwarzył. Krem ten możecie również wykorzystać na górę ciasta Czekoladowa Chmura. Można go też szprycować, ale w tym celu trzeba go schłodzić odrobinę, żeby zrobił się sztywniejszy.
Często zadawane pytania
Czy mogę z tego przepisu przygotować babeczki?
Tak, z tego przepisu możesz upiec babeczki. Uzyskasz dokładnie 12 babeczek. Piecz je do suchego patyczka około 20-25 minut.
Czym mogę zastąpić maślankę w przepisie?
Maślankę możesz zastąpić kefirem.
Masło zwarzyło mi się po dodaniu jajek, co zrobić teraz?
Może tak się zdarzyć, że masa maślana zwarzy się po dodaniu jajek. Nie należy się tym przejmować. Po dodaniu suchych składników wszystko wróci do normy.
Gdzie kupić krem i ciasteczka Lotus?
Można dostać je w sklepach internetowych np. na Allegro. Ciastka czasem dostępne są także w Biedronce, a krem w sklepie Dealz.
Kilka wskazówek, aby uzyskać idealne ciasto
- Użyj do ciasta składników o temperaturze pokojowej - masło, jajka i maślanka powinny być w temperaturze pokojowej, aby ciasto miało równomierną konsystencję.
- Maślankę dodaj razem z suchymi składnikami - dzięki temu ciasto będzie od razu jednolite, dobrze wymieszane. Jeśli dodasz najpierw samą maślankę to masa maślano-jajeczna może się zwarzyć.
- Odmierz dokładnie składniki - składniki na ciasto podane są w gramach i szklankach. Używam zawsze szklanki o pojemności 250ml. Konieczne do przepisu jest użycie wagi kuchennej.
- Użyj do kremu składników o temperaturze pokojowej - masło i serek powinny być w temperaturze pokojowej. Krem na początku będzie się wydawał "luźny", ale stwardnieje w lodówce.
Więcej przepisów na ciasta czekoladowe
- Czekoladowa chmura z kremem mascarpone i owocami
- Murzynek z polewą kajmakową
- Ciasto czekoladowe z kremem pistacjowym i malinami
- Ciasto Bounty
Wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe z aksamitnym kremem o smaku ciasteczkowym - to jest pyszne!
Kopiec Lotus czyli ciasto czekoladowe z kremem Lotus Biscoff
Składniki:
- CIASTO CZEKOLADOWE:
- 100g masła,
- 50g cukru białego,
- 50g cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki maślanki,
- 120g mąki pszennej,
- 40g kakao,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (3g),
- 1/2 łyżeczki sody (2g),
- KREM LOTUS:
- 150g masła,
- 150g cukru pudru,
- 120g serka typu Philadelphia,
- 90g kremu Lotus Biscoff,
- DODATKOWO:
- kilka ciasteczek Lotus do posypania góry
Przygotowanie:
CIASTO: Szklanka o pojemności 250ml. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Mieszamy ze sobą mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier biały i brązowy i ekstrakt waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i maślankę w dwóch turach. Mieszamy krótko po każdym dodaniu, tylko do połączenia. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, góra-dół (do suchego patyczka).
Po wystudzeniu ciasto dekorujemy kremem. Na wierzch wykładamy pokruszone ciasteczka Lotus Biscoff.
KREM LOTUS: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier puder. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy serek w 4 turach i dobrze miksujemy na małych lub średnich obrotach po każdym dodaniu. Następnie dodajemy krem Lotus i miksujemy do połączenia. Krem na początku będzie się wydawał "luźny", ale stwardnieje w lodówce. Po dodaniu serka i kremu Lotus można też całość wymieszać szpatułką.
Życzę smacznego!
Zrobie pewnie jeszcze nie raz 😍
Wow piękne wyszło! ♥️
Czy na 24 cm zrobić z półtora porcji? I wtedy ten sam czas?
Na tortownicę 24cm można zrobić półtorej porcji, ale czas będzie dłuższy kilka-kilkanaście minut. Najlepiej sprawdzać czy patyczek jest już suchy 😃
Czy mogę użyć serka mascarpone ?
Raczej nie 🙁